КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Главна база партизана била је на неколико километара од града – Место надомак Ниша са великим историјским значајем

Са  својим повољним географским положајем, али и рељефом, данашње излетиште у околини Ниша за време народноослободилачких ратова имало је важну улогу. Историјско место које је сведочило о организованом отпору према окупатору и плановима који су мењали судбину народа, данас представља место за одмор Нишлијама.

Споменик на Каменичком вису

Каменички вис представља огранак Сврљишких планина, обрастао густом храстовом шумом налази се у атару нишког села Каменица. На ширем делу овог узвишења 1948. године  подигнут је споменик у форми капеле, са издуженим пирамидалним делом изнад кровног покривача, на чијем је врху позната петокрака. На њему се налази и спомен-плоча са 52 имена палих бораца у НОР-у.

Представља једно од најзначајнијих историјских места када говоримо о Народноослободилачким ратовима који су се водили на територији југоисточне Србије. Од почетка августа 1941. па све до краја јула 1944. године, Каменички вис је био стециште партизана и бораца НОР-а читаве Србије. Прва група партизана, како је убележено на споменику на Каменичком вису, дошла је овде 9. августа 1941. и  тада он постаје једна од главних партизанска база.

Плоча са именима 52 погинула борца у Народноослободилачкој борби од 1941. до 1944. године

Током 1942. године овде бораве многи борци Озренског и Сврљишког партизанског одреда. Од маја 1943. на овом шумовитом узвишењу код Ниша делује новоформирани ОК КПЈ, а тада је начињен и план о политичком рад у овом округу. Септембра 1943. године, на једном од састанака, одлучено је да се формира Озренска чета са 30 бораца. Током новембра исте године овде долазе нови борци из Каменице, Доње Трнаве, Кнез Села, Малче, Хума, алексиначких и сокобањских села.

Међутим, 25. новембра у базу долазе и 23 скoјевца, односно ученика из Ниша. Тада је дошло и пет Руса који су одбегли из једног од немачких транспорта, као и 20 Италијана из Ниша. Децембра је званично формиран Озренски батаљон са четири чете, од којих је једна била интернационална. Марта наредне године, на Каменички вис долази Нишавски одред, који већ априла добија назив Нишки партизански одред, а од маја ово место било је стално седиште кумунистичке партије.

Споменик капела са петокраком на врху

Почетком јуна са Јастрепца на Каменички вис пристиже и енглеска војна мисија од три члана, која се одавде прикључила штабу IX бригаде. Почетком лета 1944. године, на Каменичком вису су били смештани и рањеници из партизанских редова. Августа је овде приспела прва радио-станица, коју су отели од окупатора два немачка симпатизера НОР-а. ЗБог свега овога Каменички вис, као значајно историјско место Народноослободилачке борбе, стављен је 1986. године под заштиту закона.

Д.Илић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО