КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Барутана 4 у Нишкој тврђави ускоро отвара своја врата за јавност

Туристичка организација Ниш и Град Ниш најавили су да да ће Барутана бр. 4 у Нишкој тврђави ускоро отворити своја врата за јавност. Барутане у тврђави или „Џебане”, како су их називале Османлије, иначе потичу из периода настанка саме Тврђаве (1723) и биле су намењене за складиштење барута и муниције на удаљеним деловима тврђаве.

Укупно је било пет барутана, а данас се могу видети четири, које се налазе уз северни и источни део бедема. То су правоугаоне приземне грађевине са масивним, двоструким зидовима. зидане у периоду од 1720. до 1723. године, од стране Османлија. На спољашњим зидовима налазе се отвори кроз које су војници могли пуцати и бранити тврђаву.

Узбудљиве вести из Нишке тврђаве. Град Ниш и Туристичка организација Ниш припремају посебно изненађење за све Нишлије и посетиоце! Барутана бр. 4 у Нишкој тврђави ускоро отвара своја врата за јавност. Не пропустите прилику да будете део овог интересантног догађаја“ – наводи се на званичном налогу Нишке тврђаве.

Барутане су првобитно биле намењена за смештај барута, муниције, заштиту војнике и одбрану објеката у случају напада непријатеља, у Средњем веку, да би у 21. веку након реализације програма ревитализације Нишке тврђаве, једна по једна биле претворене у простор намењене бројним културним садржајима.

На простору Нишке тврђаве, полукружно, на међусобном растојању од око 250 метара, размештено је укупно пет барутана. Четири, исте величине, уз северни зид, и једна мања у источном делу Тврђаве. Оне су једини сачувани објекти, те врсте и намене, у Србији.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО