КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Погледајте документарни филм „Дубока долина“ о масакру Срба у Сурдулици у Великом рату од стране Бугара

Масакр у Сурдулици је масовно убиство српских мушкараца од стране бугарских окупационих власти у граду Сурдулици на југу Србије 1916. и почетком 1917. године, током Првог светског рата. Процењује се да су Бугари у граду и околини погубили 2.000 – 3.000 српских мушкараца. Документарни филм о страдању Срба у Сурдулици режирао је историчар Ђорђе Бојанић и ђакон Дејан Јовановић. Наратор је Бобан Коцев, водитељ радио Гласа Нишке Епархије.

Кроз документарни филм ,,Дубока долина” води нас протојереј-ставрофор Никола Петров, а у филму можете чути и беседу патријарха српског Порфирија, беседу министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немање Старовића.

Историчар и режисер Ђорђе Бојанић истиче да су циљеви бугарске политике према овдашњим Србима били јасни. Најстрожије је било забрањено све што је српско, па и сама реч Србин. Вршена је систематска бугаризација Срба, углавном покољ цивилног становништва, мучења, силовања, интернирања, намети, пљачке, кулук, разарања и паљевине.

Рачуна се да је током Топличког устанка, у пролеће 1917. године, побијено око 20 хиљада Срба свих узраста и оба пола, али тачан број се не зна, креће се и до  30.000. Највећи део побили су Бугари, користећи врло често само хладно оружје – бајонете“ – наводи Бојанић.

Каже да је данас врлина поштовати различитости и да морамо бити спремни да пружимо руку једни другима у циљу да живимо у миру и слози као што живимо од краја Другог светског рата.

Врлина је да опростимо у нади да се то зло никада више не понови и да темељимо свест на међусобном уважавању и поштовању различитости. Живео у слози српски и бугарски народ. Слава Богу, завршетак документарног филма поклопио са великим хришћанским празником Силаска Светог Духа на апостоле, а који се узима за рођендан Цркве“ – истиче Бојанић.

Филм је рађен без донација и прилога, нико овај пројекат није финансирао. Филм неће имати комерцијалну и финансијску добит, па сви оператери, телевизије и сајтови могу да емитују филм, без надокнаде и зараде.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО