КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Нишки Саборни храм литургијом и литијом обележио славу

Слава Саборног храма у Нишу, празник који представља рођендан хришћанске Цркве, Силазак Светога Духа на Апостоле обележена је литургијом коју је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит нишки господин Арсеније. Резању колача, литији и литургији присуствовали су и домаћини славе, др Драган Милић, дипл. инжењер Милан Николић, др. Славица Георгијев и др Братислава Дикић.

На самом почетку обележавања славе Саборног храма, којој су присуствовали свештеници православне Епархије, као и Римокатоличке и Исламске заједнице, и велики број грађана, матурант нишке Богословије Светих Кирила и Методија, Димитрије Стефановић, рукопроизведен је у чин чтеца.

По читању из Светог Јеванђеља, Његово Високопреосвештенство Митрополит нишки господин Арсеније одржао је празничну беседу. Након тога уследио је свечани литијски ход, а свечана поворка прошла је главним нишким улицама.

Захваљујем се нашем Високопреосвештенству Митрополиту нишком г. Арсенију на јединственом догађају. Ово је нешто што наш град и нас Нишлије чини јединственим, да будемо паметни јер је наш град изнад свега. Ово ћу памтити до краја живота јер је било тако лепо и величанствено“ – рекао је један од домаћина славе др Милић.

Духови, Тројица, Силазак Светог Духа на Апостоле, празник је који представља рођендан хришћанске Цркве, а празнује се 50. дан после хришћанског Васкрса, па се зове и Педесетница. Ово је тродневно празновање у знак сећања на дан када је Свети Дух испунио апостоле снагом да шире Христову веру.

Сматра се да је ово дан када се Дух Свети у облику пламених језика спустио на главе Христових ученика који су, иако људи из народа и не много учени, добили знање свих језика које до тада нису говорили и снагу да доврше дело Господње за спас човечанства

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО