КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Спомен чесма један од главних симбола Кнез Села

После Другог светског рата на тргу у центру Кнез Села, уређена је сеоска чесма и изграђено је спомен обележје палим мештанима Кнез Села који су се храбро борили за слободу и бољи живот свога народа од 1941-1945. године.

На зиду изнад чесме је спомен плоча са именима двадесет два погинула борца и жртава фашизма, коју је подигла Организација савеза бораца у Кнез Селу 1952. године. Око спомен плоче, приликом изградње споменика, мештани села су поставили десет фотографија својих најближих који су страдали током рата. Данас, нажалост, недостаје неколико фотографија.

Главно обавештајно месту у Кнез Селу

Према сачуваним архивским подацима, у околини Ниша су током Другог светског рата биле активне групе сарадника Народноослободилачког покрета. Највећа активност бележи се у периоду од маја до децембра 1943. године када су ове групе припремале оружане акције.

Спомен чесма један од главних симбола Кнез Села

Једна таква акција изведена је у Кнез Селу, 5. октобра 1943. године, када је запаљена комплетна непријатељска архива у сеоској канцеларији, а велика количина материјалних средстава је заплењена и пренета на Каменички Вис, једну од главних партизанских база.

Овој акцији претходио је обавештајни рад када је крајем септембра 1943. године у тадашњем санаторијуму „Принц Павле“ у Кнез Селу формирана мала ћелија од три члана. То је била прва таква ћелија која је отпочела са радом у непосредној близини Ниша.

Спомен плоча са именима погинулих борца и жртава фашизма

У санаторијуму се налазила добро наоружана група немачких војника, која је радила на војној радио-станици, тако да су чланови ћелије имали пре свега обавештајне задатке и прикупљали су податке о кретању и намерама непријатеља које су достављали у Ниш.

Ова ћелија у Кнез Селу је набавила писаћу машину и материјал за умножавање летака и других прогласа, а била је врло активна и у прикупљању помоћи у одећи и обући. Организовано је планско изношење ћебади из санаторијума, која су служила касније за израду партизанске одеће.

Спомен чесма један од главних симбола Кнез Села

По сећању мештана Кнез Села, поред њиховог села, на простору данашње Градске општине Пантелеј, постојале су организоване групе НОП-а и у Пасјачи, Ореовцу, Јасеновику, Горњем и Доњем Матејевцу, Каменици, Бреници, Горњој и Доњој Врежини, као и у Церју, Малчи и у још неким селима, са којима је група из Кнез Села одржавала везу.  

Спомен чесма један од главних симбола Кнез Села

Симбол живота

Иначе, и пре него што је изграђена спомен чесма, која је данас један од главних симбола Кнез Села, овде је постојао извор хладне воде. Данас, она носи успомену на страдале мештане, као симбол живота који наставља да тече у селу и у овој спомен чесми узидана је једна важна епоха из прошлости Кнез Села.

M.J. / Д.И.

Медијски садржај суфинансиран средствима за јавно информисање Градске општине Пантелеј

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО