КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Спомен чесма погинулима у Европском рату запуштена и скривена од погледа поред магистралног пута у Малчи

Мало је познато да се поред магистралног пута Ниш-Сврљиг који пролази кроз село Малча надомак Ниша, налази скривени споменик-чесма или како су мештани рекли „сува чесма“.

Како сведочи „сува чесма“, коју данас није лако пронаћи, ово је породични споменик подигнут погинулим синовима у Првом светском рату. Споменик је подигла породица.

Спомен чесма поред магистралног пута у Малчи

На великој мермерној белој плочи уклесан је текст:

ПОДИЖЕ ЗА УСПОМЕНУ
ОВУ ЧЕСМУ ИЗГИНУЛИМ СИНОВИМА
1915-г У РАТУ:
СВЕТОЗАР, ДУШАН И ПЕШМАН
БРАЋА РАДЕНКОВИЋ
КОЈИ НЕСТАШЕ У ЕВРОПСКОМ РАТУ
КОЈИ ПАДОШЕ ЗА ОТАЏБИНУ
ОВАЈ СПОМЕНИК ПОДИГОШЕ РОДИТЕЉИ
МИЛИВОЈ И СТЕВКА

Претпоставља се да је чесма затрпана до нивоа спомен плоче приликом изградње магистралног пута Ниш-Сврљиг и од тада је практично недоступна и потпуно сакривена. Иако се налази на земљишту које је засићено водом, у близини малчанског игралишта, ова такозвана „сува чесма“ са сведочанством о страдању из Првог светског рата није у функцији.

Сува чесма у Малчи

Село Малча се налази око 14 км од центра града Ниша и припада Градској општини Пантелеј. У току Великог или како је на споменику написано – Европског рата, Малча је у ратовима од 1912. до 1918. године дала укупно 97 жртава и имала је неколико бораца који су прешли пут борби са надмоћнијим непријатељима, повлачење преко Албаније на Крф и у ослободилачком походу од Солунског фронта поново дали свој удео у ослобађању нишких крајева од бугарске окупације.

Спомен плоча палим Малчанима у Великом рату у Цркви Свете Петке у Малчи

Међу њима је било бораца, подофицира и официра, са и без одликовања, али су сви часно обавили свој патриотски дуг према отаџбини. Они су били понос и ауторитет села, јер су били на нивоу реномеа села, које је село у јавности имало. Спомен плоча палим Малчанима у Великом рату налази се у Цркви Свете Петке у Малчи.

M.J. / Д.И.

Медијски садржај суфинансиран средствима за јавно информисање Градске општине Пантелеј

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО