КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Стара железничка станица чува сећање на борце и жртве у два светска рата

Спомен-плоча на фасади некадашње железничке станице у селу Јасеновик са именима четрдесет шест погинулих мештана у два светска рата постављена је као трајно обележје и сећање на страдале за слободу и независност земље.

Стара железничка станица у селу Јасеновик је и место стрељања родољуба у току Другог светског рата. Данас је то оронула зграда, неприступачна, одсечена од свих путева и овде се возови више не заустављају, тако да зграда старе железничке станице није утврђена као знаменито место.

Стара железничка станица чува сећање на борце и жртве у два светска рата

Прва спомен плоча са именима страдалих мештана у Првом светском рату постављена је 1922. године, одмах после изградње железничке пруге Ниш-Зајечар.

У периоду Другог светског рата у реону села Јасеновик био је врло интензиван покрет НОБ-а где су се кретали Озренски и Сврљишки одреди у којима је било много мештана села.

Спомен плоча са именима страдалих мештана села Јасеновик у оба светска рата

Табла са називом села на старој згради железничке станице и спомен плоча на фасади зграде са именима погинулих мештана у Првом и Другом светском рату и данас одолева зубу времена и представља једини податак о страдалим мештанима села.

Село Јасеновик удаљено је 17 километара од центра града Ниша и припада Градској општини Пантелеј.

M.J. / Д.И.

Медијски садржај суфинансиран средствима за јавно информисање Градске општине Пантелеј

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО