КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Овако су изгледали постери Светских првенстава од Уругваја до Русије

Званичaн постер Светског првенства у фудбалу 2018. године урадио је познати руски уметник Игор Гурович, а за главни мотив постера изабрао је легендарног совјетског голмана Лава Јашина. Овогодишњи постер прави је одраз руског уметничког и руског фудбалског наслеђа.

Јашин је играо на четири ФИФА Светска купа (1958, 1962, 1966 и 1970. године) и једини је голман у историји фудбала који је добио Златну лопту, годишњу награду која се додељује најбољем фудбалеру по избору спортских новинара спортског листа Франс фудбал.

У уметничком смислу, Игор Гурович је инспирисан руским покретом конструктивизма с краја 1920-их година. Популарни „Црни паук“ приказан је како повређен ипак успева да дохвати лопту која симболизују енергију турнира. Зелена боја представља терен, док зраци светлости из лопте представљају „просветљење“, односно магију коју фудбал донoси на 12 стадиона у 11 градова домаћина где ће бити одигране 64 утакмице Светског првенства у фудбалу 2018. године.

Постери „Мондијала“ сматрају се истинским уметничким делима којa привлачe интересовање колекционара, уметника и фудбалских навијача широм света.

Погледајте све постере Светских прванстава од легендарног Уругваја 1930. године до данас:

(Slovojuga.rs, Д.И.)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО