КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Монументални споменици палим борцима НОБ-а за које нисте знали

У четири приградска села на територији града Ниша подигнути су споменици који би на сваком нишком тргу били изузетно атрактивни. Њихова монументалност ипак није била довољна да споменици данас буду препознатљиве слике ових села.

Споменик „Устанак“ у селу Каменица

У својој богатој уметничкој каријери вајар Милован Крстић добио је прилику да изради неколико спомен статуа посвећених палим борцима у Другом светском рату и догађајима Народноослободилачке борбе. Направио је неколико значајних спомен статуа у околини Ниша.

Први Крстићев јавни споменик „Устанак“ из 1947. године, посвећен је палим борцима у НОБ-у, у селу Каменици, затим споменик „Бомбаш“ у његовом родном селу Горњем Матејевцу 1949. године, споменик „Посматрач“ у селу Малча 1950. године и његово најпознатије дело „Позив на устанак“ које је створио 1952. године у селу Сићево.

Свака од ових Крстићевих статуа приказује борце партизана у херојским и драматичним позама као начин преношења патетике и храбрости палих бораца.

Једно од ретких места где се данас може видети грб старе државе СФРЈ – Споменик у Каменици

Устанак

Споменик „Устанак“ из 1947. године, посвећен је палим борцима у НОБ-у, у селу Каменици. Композиција у рељефу је изведена у камену пешчару, 80 х 180 цм, у виду је обелиска, висине 6,07 м, на степенастом постољу. На горњем делу обелиска са јужне и северне стране у рељефу приказан је војник са пушком у руци који позива на устанак и борац са пушком и бомбом у појасу. Са источне стране, на горњем делу, рељефни приказ Позив на устанак и са западне стране, опет у рељефу, грб са натписом: „Слава палим борцима од 1941. до 1945. године”.

Споменик „Устанак“ у селу Каменица

Бомбаш

Споменик подигнут Палим борцима у Другом светском рату у селу Горњем Матејевцу, у самом центру села код школе, познат као „Бомбаш“ из 1949. године, састоји се од два правоугаона постамента неједнаких димензија. На вишем је бронзана фигура борца у природној величини, висока два метра, а на нижем три плоче од црног мермера са именима жртава фашистичког терора у НОБ-у.

Споменик „Бомбаш“ у селу Горњи Матејевац

Подигли су га захвални грађани села Матејевца 28. августа 1951. године. Постоља су постављена на двостепеној бетонској подлози. Борац је представљен као бомбаш у тренутку када се припрема да баци бомбу, са пушком у једној а бомбом у другој руци. Лик борца у акцији изражен је реалистички, у композиционој целини која складно повезује архитектонско-ликовне елементе објекта.

Осматрач

Споменик „Осматрач“ у Малчи из 1950. године је подигнут на месту званом Кулиште, изнад Задружног дома. На постаменту високом 3,5 м постављена је фигура борца осматрача с пушком у руци, исклесана у мермеру, висока 2 м. Видимо да су занемарени атрибути спољног манифествовања хероизованог става, са више усредсређености на тренутак овековечености осматрачевог задатка. На плочи величине 77 х 40 цм је текст:

Покољењу за песму створеном, онима који су више желели да умру стојећи него да живе клечећи – нека је вечна слава свима који су погинули да би другима оставили сунце”.

Споменик „Осматрач“ у селу Малча

Такође, на позадини постамента је плоча са натписом: „Погинулим у НОБ-у 1941–1945” и „Погинулим у ратовима 1912–1918”. Споменик је откривен 29. новембра 1962. године.

Позив на устанак

Споменик „Позив на устанак“ у Сићеву из 1951. године посвећен је борцима и жртвама фашистичког терора, као и палим борцима у ратовима 1941–1945. године. Налази се на мањем узвишењу изнад села Сићева у близини Задружног дома, у средишњем делу већег парковског простора.

Споменик „Позив на устанак“ у селу Сићево

Споменик се састоји од два дела. У облику је обелиска, висине 10 метара, на степенастом постољу од камена. Испред споменика, као његов саставни део, налази се бронзана статуа у покрету природне величине (2,5 м). Овде су идеја и уметничка обрада у јединству, што представља врлину овог споменика. С леве стране, на граничној плочи величине 64 х 30 цм стоји натпис:

Овај споменик подижу у знак захвалности и сећања на своје најбоље синове, грађани села Сићева 29. новембра 1952. године”.

Испред фигуре је гранитна плоча са датумима: 1941–1945. У позадини споменика, плоча од гранита димензија 120 х 80 цм, са уклесаним текстом и именима. Откривен је 29. новембра 1952. године.

Споменик „Позив на устанак“ у селу Сићево

Отворене спомен-собе у част вајара Милована Крстића

У оквиру школе ОШ „Карађорђе“ у Горњем Матејевцу издвојене су три просторије и претворене у спомен-собе у част вајара Милована Крстића, рођеног 1909. године у овом селу. На овај начин се велики уметник, кроз своја дела, вратио у родни крај. Љубитељи ове врсте уметности могу видети око 150 скулптура, по неки акварел, као и личне предмете поменутог вајара.

Интересантно је да се кроз прозор једне од просторија мини музеја, може видети споменик „Бомбаш“, који је дело поменутог вајара. Милован Крстић је један од најплоднијих ствараоца скулптура у бившој Југославији.

Д.Илић / Д.Николић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО