КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Међународни дан матерњег језика

УНЕСКО је 1999. године прогласио да се Међународни дан матерњег језика обележава сваке године 21. фебруара широм света, као би се подигла свест људи о значају матерњег језика и мултилингвизма. Матерњи језик је језик који учимо од детињства, а његове речи усвајамо из породице и ширег окружења.

Са становишта науке о језику, матерњи језик представља језик на којем мислимо, сањамо и рачунамо. Управо матерњи језик предстваља наш идентитет и индентификује нашу културу и представља најснажнији инструмент очувања и развоја наше материјалне и нематеријалне баштине.

Језичка разноликост је важна компонента европских култура и она се мора одржавати и неговати.

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) која подржава сарадњу међу нацијама кроз образовање, науку и културу, у једној од својих резолуција, из 1985. године, истакла је значај Вука Стефановића Караџића:

„Величина Вука Стефановића Караџића није само у оригиналности његових идеја и истрајности којом их је спроводио у дело, већ и у томе што је неуморно градио везе између културе свог народа и светске културе, он је један од оних умова који су највише допринели духовном јединству човечанства.“

У Србији је данас у службеној употреби 11 језика мањина, а у нашој земљи живи више од 30 етничких заједница које говоре различитим језицима.

(словојуга.срб)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО