КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Платформа за 3Д дигитализацију непокретних културних добара Србије – 3Д Србија

Неизграђени путеви и неприступачност терену су само неки од разлога због чега поједини културни објекти остају занемарени од стране туриста. Ипак, захваљујући групи стручњака са Електронског факултета у Нишу и археологу Јулки Кузмановић Цветковић, ово више неће бити проблем.

Тим који броји три члана и неколико сарадника урадио је 3Д платформу на којој су представљени објекти културе и који се могу виртуелно обилазити. Платформи је могуће приступити са било ког уређаја одласком на сајт са 3Д моделима. Поред модела, за чију виртуелну посету су потребне ВР наочаре, на сајту се налазе и основне информације о томе када су објекти изграђени, шта их чини културним добрима и додатне занимљиве информације о околини.

Њих је за сада четири, али планирају да у будућности представе сва непокретна културна добра у Србији. Тренутно је преко платформе могуће посетити Латинску цркву у селу Матејевац у околини Ниша, Иванову кулу у општини Куршумлија, манастир пресвете Богородице у околини Куршумлије и цркву светог Апостола Петра и Павла код села Рсовци код Пирота.

Никола Стојановић, један од чланова тима, каже да се на факултету већ дуже време баве фотограметријом, односно врстом 3Д скенирања. Поред тога, већ две године се организује и „Дан дронова“.

„Када смо дошли на идеју да спојимо технологије и скенирамо објекте помоћу „quadkoptera“, одмах смо се договорили да то буду објекти од културно историјске вредности, и то они који су тешко доступни и мање познати широј јавности“, каже Стојановић.

Одабрани објекти споља су снимани дроном а унутрашњост је, уколико је то било могуће, снимана камером са углом снимања од 360 степени. На основу снимака раде се фотографије којих по објекту обично буде између 500 и 600, да би се уз помоћ технологије за израду видео игара урадио реалистичан 3Д приказ кроз који је могуће кретати се. У неким случајевима може се приступити виртуелној шетњи око објекта „орбит“ стилом док је неке могуће видети из првог лица. У зависноти од тога како се објекат представља зависи и колико ће трајати рад на њему.

„Само снимање модела траје неколико сати, међутим постпродукција много дуже. Ако се објекат представља у „орбит“ стилу траје недељу дана, али ако је у првом лицу где се види много више детаља на објекту потребно је много више од недељу дана“, каже Стојановић.

Пројекат је подржало Министарство културе и информисања. Уколико пројекат буде настављен, чему се чланови тима надају, у плану је представљање десет нових објеката.

(Slovojuga.rs, И.Прерадовић)

spot_img

1 КОМЕНТАР

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО