КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Заборављени меморијали – Мистерија споменика поред Топоничког пута

Народ је дуго времена после „Нишког инцидента“, како је назван оружани сукоб између савезничких снага, Црвене армије и америчке авијације на небу изнад Ниша, обилазио места погибије руских војника и полагао цвеће.

Поломљена спомен плоча погинулим Црвеноармејцима коју су урадили мештани села Трупале

Место погибије Црвеноармејаца у историјском догађају, познатог као „нишки инцидент“, налази се на делу старог пута за Београд, познатог као „чамурлијски пут“. Непосредно после догађаја, омладина оближњег села Трупале, обележила је место, скромним спомеником. Међутим, после Резолуције Инфобироа 1948. године, обележје је срушено и данас, после 80 година, делови споменика леже разбацани поред пута, на запуштеном земљишту“, за Слово југа говори Ђорђе Јанковић, копредседник друштва српско-руског пријатељства и руских сународника „Наисус“ из Ниша.

Mештани села Трупале су одмах после овог догађаја, 1945. године, подигли споменик на месту страдања совјетских официра у првом нападу „пријатељске авијације“. Према непотврђеним усменим казивањима, управо на овом месту је погинуо генерал Котов, командант корпуса совјетских снага које су биле концентрисане у Нишу након ослобођења града.

Ђорђе Јанковић, копредседник друштва српско-руског пријатељства и руских сународника „Наисус“ из Ниша са групом туриста

На дан погибије 7. новембра чланови Друштва и друга патриотска удружења, полажу цвеће на место догађаја. Често на остацима обележја затичемо свеће, што на неки начин указује на посебност и пажњу овог места“, објашњава Јанковић.

Споменик се налази у непосредној близини данашњег Топоничког пута између села Чамурлија и Вртиште. Данас је у врло лошем стању и на његовим деловима разазнаје се натпис из кога се може реконструисати да су ту били сахрањени руски официри погинули 27. X 1944.г. и да споменик подиже село Трупале и њихова омладина.

Заборављено спомен обележје у трави чека на обнову

Имао сам прилику да водим туристичке групе на место погибије 23. совјетска војника. Рецимо, туристе са Јалте, чланове МЕНС-е и друге, што све више утемељује напоре Друштва за обнову и постављење новог обележја“, истиче Јанковић.

На основу информације из нишког Друштва српско-руског пријатељства и руских сународника „Наисус“ споменик је оштећен почетком седамдесетих година прошлог века. Друштво је покренуло иницијативу за обнову овог „заборављеног“ споменика поред Ниша и урађено је идејно решење за ревитализацију старог споменика.

Д.Илић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО