КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Дилема цара Константина о селидби престонице у родни Наисус и 1700 година од почетка изградње Константинопоља

Овогодишња тема међународног симпозијума византолога, како је одлучено на седници овог научног одбора, биће „Византија и византијски свет / 324 – 2024 – од Византиона ка Константинопољу и Новом Риму”. Научни скуп биће отворен 3. јуна, а како кажу организатори, Ниш као родни град цара Константина Великог, има обавезу да подсети научну и ширу јавност на живот и дело свог некадашњег суграђанина.

Члан научног одбора и уредник зборника „Ниш и Византија” др Миша Ракоција истиче да је повод за управо ову тему то што је прошло 1700 година од тренутка када је Константин почео изградњу нове престонице на месту старог града Византиона.

Стратегијски идеално место одакле се контролисао пут између Европе и Азије, прелаз Егејског у Црно море, Константинопољ постаје политички, верски, војни и економски центар и следећих 1000 година биће пресудан у токовима светске историје. Оснивање Константинопоља имало је огромни значај за светску историју која је кренула новим правцем, као што је било са оснивањем Рима, Александрије и Петровграда.” – каже Ракоција.

Овогодишњи скуп биће и прилика за подсећање на Константинову недоумицу да своју престоницу пресели из морално затрованог Рима у неки од угледних градова који су већ познати као центри хришћанства.

Поред Јерусалима, Никомедије, Сердике, Тесалонике и Троје, Константин је помишљао да престоницу пресели у свој родни град Наисус. Ипак одлучује се за Византион. Тако је настала престоница хришћанског Царства Римљана. Ово је још један изузетно значајан податак за наш град који треба истицати.” – додаје Ракоција.

На седници Научног одбора једногласно је прихваћен и предлог да се установи „Грамата захвалности” која ће бити додељивана заслужним организацијама и појединцима.

Међународни симпозијум организује се 23. пут по реду, за то време је преко 900 угледних научника из целог света боравило у Нишу, а њихова открића су одштампана у 22 зборника радова „Ниш и Византија“ и у једном специјалном издању „Ниш и хришћанско наслеђе“. Миша Ракоција закључује да је међународни симпозијум „Ниш и Византија“, постао препознатљив бренд града и још једно културно добро Ниша које треба одржавати и сачувати.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО