КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Путниче стој – Тимочка дивизија у одбрани Лесковца

Сукобивши се са бугарском војском на мосту преко Мораве, српски војници дали су све од себе да непријатељу отежају улазак у Лесковац. Том приликом страдало је 49 српских војника којима је у част, на месту на коме су дали своје животе, подигнут велелепан споменик.

Споменик Тимочке дивизије на путу Лесковац – Власотинце

Град Лесковац је успео током ратова да издржи терор окупаторске војске чак и онда када је био под њиховом контролом. Захваљујући храбрим војницима који су за Србију били спремни да дају своје животе, град је у најкраћем року био ослобођен. О борбама за Лесковац који су се водили око самог града, па и на мосту преко Мораве остали су да сведоче списи и неки храбри људи са мрвом среће у џеповима.

Током 1915. године Немци и Аустроугари су продирали у Србију са севера и запада. Бугарска је чак успела да пробије и источни фронт, након чега је напредовала ка јужним српским градовима. Браниоци Лесковца су се 5. новембра 1915. године сукобили са Бугарима и Аустроугарима.

Једино обележје на споменику је војнички мач

Град су чувале трупе Тимочке дивизије и део јужноморавских снага. Прва одбрана Лесковца била је на реци Морави. Непријатеља је требало зауставити у покушају да пређе мост. За тај задатак су одређене снаге Власотинског и Веретничког одреда из састава Јужноморавских трупа док је на брду Хисар био распоређен Моравски Одред“, каже историчар Никола Миловановић, сарадник Завода за заштиту споменика културе Ниш.

Код моста на Морави 6. новембра снажним отпором српска војска је успела да привремено заустави Бугаре. Међутим, непријатељу је врло брзо стигло појачање након чега је он ипак био освојен. Том приликом је страдало чак 49 ратника. На месту на коме су српски војници пружили отпор Бугарима 1935. године подигнут је споменик на којем се налази спомен плоча са натписом:

Путниче стани! Овде почива 49 српских незнаних ратника који храбро изгибоше 24.октобра злосрећне 1915. године јуначки бранећи мост који прелазиш. Лака им земља. Споменик подиже 56 класа питомаца Војне Академије уз учешће благодарних Лесковчана. Срећковић Лесковац“.

Мермерна плоча са натписом

Након преласка моста непријатељу је пут ка Лесковцу био отворен, а борба се пренела на брдо Хисар. На том месту је 1922. године подигнут споменик храбрим браниоцима 1915. године. Тако је пала последња одбрана града након чега су бугарске снаге ушле у њега 7. новембра 1915. године. Ветернички одред се повукао, а српска војска је наставила повлачење ка Косову и Албанији.

И.Терзић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО