КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Споменици као подсетници – Страдалима од НАТО бомбардовања почасно место у парку нишког Универзитета

Агресија на Савезну Републику Југославију почела је 24. марта 1999. године нападом од стране Северноатлантског савеза који је познатији и под називом НАТО пакт. Овај савез основан је 1949. године, након Другог светског рата, као противтежа у одавно завршеном хладном рату.

Споменик жртвама НАТО агресије на СРЈ у Нишу

Бомбардовање изнад неба Србије је трајало пуних 78 дана, од тога је Ниш био мета 40 пута, том приликом коришћене су касетна муниција и крстареће ракете и пројектили. Страдало је 57 Нишлија док је преко 200 људи било лакше или теже рањено. Од војних објеката гађане су касарне „Стеван Синђелић“, „Мија Станимировић“ и „Књаз Михајло“. Команда копнене армије погођена је са три пројектила док је на војни аеродром у Нишу укупно бачено 235 авионских и 14 касетних бомби.

Иако је НАТО алијанса према карактеру била дефанзивна, 1999. године смо били сведоци нечег сасвим супротног. Бомбардовање Југославијe која није угрожавала ниједну чланицу овог савеза извршено је без претходне најаве”, каже за Слово југа историчар Никола Миловановић.

Од привредних објеката нарочито је страдала Дуванска индустрија Ниш која је бомбардована у чак три наврата. Зграда старе фабрике била је захваћена пожаром, уништени су магацин, стара управна зграда и стари монопол. Складиште Југопетрола и Енергогаса је током маја месеца бомбардовано такође три пута, а постројење Електроисток пет пута као и Машинска индустрија Ниша.

Споменик је подигнут 1999. непосредно након завршетка бомбардовања

Као нарочито тежак дан за Нишлије издваја се 7. мај 1999. године, када je центар града гађан касетним бомбама. Бомбе су пале на Ул. Јелене Димитријевић, Градску пијацу, Градску болницу, Ул. Љубе Ненадовића и Шуматовачку улицу. Тог дана погинуло је 15 људи а већи број био је повређен и рањен.

Данас у Нишу постоје два ратна меморијала. И један и други подсећају нас на тешке тренутке кроз које је пролазио српски народ бранећи своју земљу и право на слободу. У неравноправној борби која је трајала 78 дана Срби су поносно бранили своју отаџбину. Ови споменици чувају сећање на војнике који су се храбро борили против агресора и на цивиле који су недужно страдали“, истиче Миловановић.

Споменик жртвама НАТО агресије на СРЈ у Нишу

Споменик жртвама НАТО агресије на СРЈ 1999. године, налази се на Нишавском кеју леђно окренут згради Универзитета у Нишу, а подигнут је након бомбардовања Савезне Републике Југославије. Висок је три метара и обложен мермерним плочама, од декоративних елемената присутни су бронзани лист и грб СРЈ. На њему се налази натпис:

„Жртвама НАТО агресије на СР Југославију 24. март – 10. јун 1999”.

Споменик жртвама НАТО агресије на СРЈ у Нишу

На споменику су приликом изградње постављене и две спомен плоче. На предњој су исписана имена страдалих грађана Ниша, док је на леђној страни споменика исписан текст:

„Спомен подиже народ Србије”

Нажалост, спомен плоча која се налазила са „леђне стране“ украдена је и стога на споменику данас није ни видљива. Споменик је подигло тадашње државно руководство.

Спомен капела жртава НАТО бомбардовања Ниша

Спомен капела посвећена је жртвама ратова 90-их година и НАТО бомбардовању Ниша 1999. године. Налази се у углу Универзитетског парка у Нишу, преко пута споменика жртвама НАТО агресије на СРЈ 1999. године. Градска управа Ниша је подигла ову капелу у знак сећања на 7. мај 1999. када је Шуматовачка улица, у којој се иначе налази капела, стравично бомбардована.

На таблама које се налазе унутар капеле исписано је имена 134 жртава

Са предње стране на мермерним плочама налази се фреска Васкресења Исуса Христа. Лево од ње је натпис:

„Град Ниш својим грађанима и невиним жртвама и палим за слободу и част Отаџбине”.

Док је са њене десне стране исписан текст у виду стиха:

„Чекамо васкрсење мртвих и живот будућег века”

Капела се налази код Нишке тврђаве и Велике пијаце у центру Града Ниша, на месту где су пале касетне бомбе НАТО алијансе 7. маја 1999. године

На мермерним плочама са леђне стране налазе се табле са укупно 134 имена. Из натписа сазнајемо да је откривање капеле, која је подигнута залагањем градског руководства града Ниша, извршено 28. јуна 2000. године.

И.Терзић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО