КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

У Врању отворена изложба ,,Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918“

У наставку обележавања стогодишњице од ослобођења Врања у Првом светском рату, у Галерији Народног музеја отворена је изложба „Ратни пут Моравске дивизије у Првом светском рату (1914-1918)“, аутора Мире Ниношевић и Верољуба Трајковића из Народног музеја Лесковац.

О поставци је говорила Мира Ниношевић аутор изложбе и директор Народног музеја у Лесковцу нагласивши да је ова изложба посвећена славним прецима-храбрим српским ратницима са територије југоисточне Србије који су у саставу Моравске дивизије пронели славу српског оружја у свим биткама од 1914. до 1918. године.

„Многи од њих  положили су животе у одбрани отаџбине. Овим херојима српски народ дугује неизмерну захвалност и поштовање“, додала је Ниношевић.

На скупу је говорио и др Дејан Антић доцент Филозофског факултета Универзитета у Нишу.

„Комплетан материјал представљен на овој изложби зналачки је одабран. Његовим представљањем пружена је могућност реконструкције ратне свакодневнице српског војника-Моравца, али и стварања шире слике о изазовима, страхотама и многобројним искушењима из периода Великог рата“, истакао је Антић.

Изложбу су организовали Народни музеј из Врања и Народни музеј из Лесковца уз подршку града Врања.

(Slovojuga.rs, Д.Ј.)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО