КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Сећање на јунаке најхрабријег пука – Спомен соба Гвозденог пука

Лична својина, која је припадала храбрим ратницима „Гвозденог пука“ може да се разгледа у спомен – соби која је, у њихову част, направљена у Прокупљу. На месту мобилизације војника, у адаптираним просторијама зграде Железничке станице изложени су сачувани предмети, фотографије и друга историјска документа ових јунака.

Спомен-соба „Гвоздени пук у ослободилачким ратовима Србије од 1912-1918 године“ у Прокупљу

Спомен – соба је саставни део спомен – парка, посвећеног „Гвозденом пуку“ у Прокупљу, који је отворен још 2018. године. Изложбени простор има око четрдесет квадрата, а испуњен је предметима бораца који су од 1912. до 1918. храбро ратовали за отаџбину.

Поред различитих предмета јунака  Гвозденог пука – медаља, револвера, чутурица, књига, на зидовима су постављени панои фотографија ратника са пропратним текстом и легендама. Постављен је инфо пулт, као и гвоздена фигура ратника. Према речима директорке Народног музеја Топлице Љиљанe Красић, у спомен соби биће стално приказиван садржај са филмовима и фотографијама посвећених овом пуку.

Адаптирана зграда старе Железничке станице у Прокупљу – место одакле су топлички јунаци кренули у историју

Такође, у овом простору спомен – собе одржавају се јавна предавања о Гвозденом пуку, промоције књига, као и изложбе о Првом светском рату.

Овај пројекат подржало је Министарство правде за санацију и адаптацију објеката, док је Министарство културе и информисања заслужно за комплетно унутрашње опремање.

Адаптирана зграда старе Железничке станице у Прокупљу – место одакле су топлички јунаци кренули у историју

Најодликованији пук

За време ослободилачких ратова у периоду од 1912. до 1918. године Србија је мобилисала око 100 пукова. Због своје изузетне храбрости, само један је добио почасни назив – „Гвоздени пук“.

Тај назив није дошао од краља, владе или старешина, већ од самих војника. Био је то Други пешадијски пук Првог позива „Књаз Михаило“, кога је сачињавало близу 20.000 војника од 21. до 31. године старости. Учествовали су у свим ратовима од 1912. до 1918. године.

Спомен-соба „Гвозденог пука“ у Прокупљу

Пук „Књаз Михаило“ учествовао је у Кумановској, Битољској и Прилепској битки, а у Брегалничкој битки, због енергије, силине и непробојности одбране добија од противника назив „гвоздени“.

Учествовали су и у Церској битки, а композитор Станислав Бинички је посветио композицију „Марш на Дрину“ управо његовом трећем команданту, пуковнику Миливоју Стојановићу. Такође, активно су учествовали и у ослобађању Ниша 1918. године.

Д.Николић

 

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО