КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Резултати истраживања „Ново лице Ћеле куле“: Најмлађи је имао свега 11 година

Друштво за академски развој, прошле године започело је пројекат „Ново лице Ћеле куле“ који има за циљ да се први пут у историји обави антрополошка анализа, као и дигитална тродимензионална реконструкција лица свих лобања узиданих у Ћеле-кулу. Резултати истраживања показали су да све лобање припадају особама мушког пола, највећи део њих је старости од 20 до 25 година, а да је међу њима и лобања дечака од свега 11 година.

Наташа Шаркић, докторка физичке антропологије која је на челу тима каже да се сада налазе у другој фази пројекта када су добили резултате антрополошке анализе након што су урадили анализу у самој кули, док ће трећа фаза бити финална када се буду направила сама лица.

Резултати које смо добили су да су сви мушкарци, нажалост постоје и неке лобање које су оштећене па није могућа њихова анализа, па смо анализу урадили за 78 одсто њих. Најмлађа индивидуа је имала свега 11 година и он је убијен тупим предметом у главу, док је најстарија индивидуа имала преко 50 година“ – каже Шаркић.

Додаје да постоје неке и противречности што се тиче историјских података према којима је лобањама била одрана кожа, да су им одсецане уши и носеви и да су пуњене памуком и сламом, али да они анализом нису дошли до тих сазнања и да је извесно да су главе војника узидане целе. Што се тиче лобање која се приписује Стевану Синђелићу, Шаркић истиче да не могу да тврде са сигурношћу али да постоје нека поклапања са историјским подацима.

Знамо да се ради о мушкарцу у касним тридесетим, потврђени су неки физиолошки проблеми, највише у младости што се поклапа са причом да је он имао тешко детињство. Постоје неки трагови и заживотних повреда што се поклапа са чињеницом да је он био рањаван у ратовима. Моје питање је било да ли је заиста било могуће да лобања некога ко је пуцао у барут остане очувана, што ми је потврђено да је могуће али да близина вероватно није била таква као што се приказује на сликама“ – истиче Шаркић.

Она истиче и да је последња фаза у којој се ради реконструкција лица већ у току и да су неки резултати већ видљиви. Техника фацијалне реконструкције обављаће се у лабораторији Универзитета у Трсту. Ова техника базира се се на додавању меких ткива на основни модел лобање, аутоматским прорачуном најтачније верзије лица. Затим се ради на персонализацији модела, додавањем појединачних карактеристика уочених приликом антропокошке анализе, као и ослањањем на историјске и ликовне изворе када је у питању дужина браде, косе, начин одевања. Финални резултати пројекта, каже Шаркић, биће завршени највероватније до краја године.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО