КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Породична гробница Попић: Запуштено наслеђе на Пантелејском гробљу

Пантелејско гробље у Нишу, најстарије хришћанско гробље у овом граду, крије многе приче и тајне, а једна од најзанимљивијих је свакако она о породичној гробници породице Попић.

Ово гробље, смештено иза Пантелејске цркве, коришћено је од турских времена до 1948. године. На жалост, након тог периода гробље је запуштено, препуштено корову и времену, што се може видети и данас. Ипак, упркос запуштености, гробница породице Попић стоји као сведок богате прошлости и културног наслеђа.

Капела породице Попић, изграђена у класичном стилу, одликује се својим јединственим архитектонским карактеристикама. Са димензијама од 4,50×4,50 метара и препознатљивом осмостраном засведеном куполом, ова грађевина одражава естетику и стил епохе у којој је настала. Упркос плановима за реконструкцију и очување, капела је и даље у стању које захтева хитну пажњу и рестаурацију како би се очувала за будуће генерације.

Од трговаца до краљевог домаћина

Породица Попић је оставила дубок траг у историји Ниша. Познати нишки трговац Јован Попић и његов брат Ђорђе били су јорганџијски трговци. Јован је заједно са Ђорђем имао више дућана у Нишу. Феликс Каниц путописац и историчар, током свог боравка у Нишу, око 1890. године, наводи браћу Попић као већ специјализоване трговце, који своју мануфактурну робу продају само на велико.

Дом породице Попић је био препознатљив по својој улози у друштвеном и културном животу града и врло често место окупљања значајних личности тог времена. Године 1903. угостили су министра иностраних послова царске Русије, грофа Ламсдорфа, заједно са српским министром Васом Антонијевићем. Цар Николаj II, као знак пажње и захвалности за њихово гостопримством, послао је породици слике цара и краљице и сребрни прибор украшен драгим камењем.

Током Првог светског рата, дом породице Попић је поново имао значајну улогу у животу града. Њихов дом је постао ратна престоница Србије, где је од октобра 1914. до октобра 1915. године био смештен краљ Србије Петар Карађорђевић.

Зашто је гробница породице Попић запуштена?

Према урбанистичким плановима из 1983. и 1997. године, предвиђено је да простор гробља буде преуређен у парк. Ипак, већина надгробних споменика, укључујући и оне из породичне гробнице Попић, остали су неуређени и запуштени, што додатно наглашава потребу за хитним интервенцијама у циљу очувања овог културно-историјског блага.

Гробница породице Попић на Пантелејском гробљу није само место последњег почивалишта чланова ове угледне нишке породице, већ и део културног наслеђа Ниша. Њена вредност се огледа у архитектонском стилу и историјском значају који носи за град и његове становнике.

Њихова историја је сведочанство времена

У оквиру будућих планова за уређење Пантелејског гробља, породична гробница Попић треба да заузме посебно место као надгробни споменик од посебног значаја и буде доступна посетиоцима који желе да се упознају са богатом историјом Ниша.

Пантелејско гробље, са свим својим причама и тајнама, представља важно место сећања и поштовања, а породична гробница Попић заслужује да буде обновљена и сачувана.

Д.И.

Медијски садржај суфинансиран средствима за јавно информисања
Градске општине Пантелеј
spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО