КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Драгољуб Стојановић: Ктитор Пантелејске цркве и знаменити становник Пантелеја

Пантелејско гробље и црква Светог Пантелејмона у Нишу чувају многе приче о знаменитим личностима које су оставиле неизбрисив траг у историји града Ниша. Један од значајнијих донатора и ктитора Пантелејске цркве био је Драгољуб Стојановић, чије име стоји на мермерној плочи изнад улаза у црквени звоник.

Драгољуб Стојановић био је носилац Албанске споменице. Његово име се налази на списку Удружења носилаца Албанске споменице, подружнице у Нишу, који се чува у Историјском архиву у Нишу. Након Првог светског рата, Драгољуб је одлазио у Француску на опоравак, али се вратио у Ниш где је наставио да живи и ради.

Стојановић је био лимар по професији, али је његова улога у изградњи Пантелејске цркве надмашила оквире његовог заната. Током изградње високог звоника цркве, Драгољуб се налазио у црквеном одбору и био је донатор за лимарске радове. Захваљујући његовој великодушности и ангажману, звоник је добио своје препознатљиве лимене елементе. Његово име је уклесано прво у низу ктитора на мермерној плочи изнад улаза у звоник, чиме је заувек забележено у историји овог светог места.

Црква Светог Пантелејмона, представља важан део културне баштине Ниша. Изграђена је на десној обали Нишаве, на остацима цркве Светог Пантелејмона српског жупана Стевана Немање. Први звоник цркве био је изграђен од дрвета са звоном преузетим из турске сахат куле у Нишкој тврђави, док је садашњи високи звоник, изграђен 1928. године, обележен именом Драгољуба Стојановића и других донатора.

Пантелејско гробље, које се налази у саставу дворишта цркве, коришћено је за сахрањивање од турских времена до 1948. године. Иако је данас запуштено и прекривено коровом, гробље чува многе приче о знаменитим личностима које су ту сахрањене. Међу њима су породице Попић и Медведев, чије гробнице представљају значајне културно-историјске споменике.

Драгољуб Стојановић, иако није сахрањен на Пантелејском гробљу, својим делом и доприносом оставио је неизбрисив траг у историји овог места. Његово име на звонику Пантелејске цркве подсећа на великодушност и посвећеност људи који су својим радом и залагањем обликовали историју и културу Ниша. Пантелејско гробље и црква Светог Пантелејмона настављају да чувају успомену на ове значајне личности, повезујући прошлост са будућношћу и обогаћујући културни пејзаж града.

Д.И.

Медијски садржај суфинансиран средствима за јавно информисања
Градске општине Пантелеј
spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО