КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Спасоје Нешовић: Херој и најодликованија личност сахрањена на Пантелејском гробљу

Пантелејско гробље у Нишу, познато по својој дугој историји и значајним личностима које су ту сахрањене, чува причу о једном од најодликованијих војника – Спасоју Нешовићу, носиоцу Карађорђеве звезде са мачевима.

Спасоје Нешовић, рођен у Призрену, потицао је из угледне породице која се касније преселила у Фочу. Након завршетка средње школе у Босни, пребегао је у Србију где је завршио Војну академију у Београду. Током своје војничке каријере, Нешовић је учествовао у оба балканска рата и Првом светском рату. Прешао је Албанију са српском војском и учествовао у борбама на Солунском фронту.

За изузетне заслуге и храброст на бојном пољу, Нешовић је одликован многим признањима, међу којима се истиче Карађорђева звезда са мачевима, највише војно одликовање у Краљевини Србији. Такође је носилац Златне и Сребрне медаље за храброст, као и Златне медаље за ревносну службу.

Након рата, Спасоје је добио премештај за Словенију, али се на крају демобилисао и вратио у Ниш због противљења своје таште. У Нишу је основао предузеће за трговину дрветом из босанских шума, које је нажалост пропало током велике светске економске кризе. Активно је учествовао у друштвеном животу града као председник Соколског друштва у Нишу.

Спасоје Нешовић се 1919. године оженио Тодором, девојком из једне од најбогатијих породица у Нишу. Њихова свадба била је прва официрска свадба у Нишу након Великог рата, а венчало их је 12 попова. Био је познат и као изванредан певач. Често се причало о његовом певању више него о ратним подвизима.

Нажалост, Спасоје је оболео туберкулозе, од које је брзо преминуо 15. децембра 1934. године, у 46. години живота. Сахрањен је на Пантелејском гробљу, где његов гроб и данас стоји као подсетник на изузетну храброст и допринос који је дао својој земљи.

Значај Пантелејског гробља

Пантелејско гробље, које се налази у дворишту Пантелејске цркве, представља значајно место сећања и поштовања за многе Нишлије и памти велике историјске догађаје и личности које су обликовале судбину града и земље. Ово гробље чува успомене на хероје и знамените личности попут Спасоја Нешовића, чији живот и дела остају трајно уписани у историју Ниша и Србије.

Спасоје Нешовић и многе друге знамените личности, међу којима су породица Попић и породица Медведев које почивају на Пантелејском гробљу, заслужују да сећање на њихова дела буду очувана и доступна будућим генерацијама. Преуређење гробља у парк би омогућило да ово место постане трајни подсетник на богату историју и културно наслеђе Ниша.

Д.И.

Медијски садржај суфинансиран средствима за јавно информисања
Градске општине Пантелеј
spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО