КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Породична гробница Медведев: Наслеђе истакнутог архитекте на Пантелејском гробљу!

Пантелејско гробље у Нишу, са својом богатом историјом, чува многе значајне приче, а међу најважнијима је прича о породичној гробници породице Медведев. Ова гробница, смештена у комплексу најстаријег хришћанског гробља у Нишу, представља драгоцени део културног наслеђа града.

Породична гробница Медведев изграђена је у стилу сецесије, што је чини јединственом међу осталим гробницама на Пантелејском гробљу. Елементи гробнице и капеле красе венчачки мермер, који даје посебну естетску вредност овом споменику. Унутрашњи простор капеле је живописан, осликан живим бојама и богатим детаљима, што додатно наглашава уметнички дух времена у којем је настала.

Живот и наслеђе Александра Медведева

Гробница је место последњег почивалишта Александра Ивановича Медведева, једног од најпознатијих чланова ове породице. Александар Иванович Медведев рођен је 12. марта 1900. године у Мелитопољу, у тадашњој царској Русији. Након револуционарних сукоба, Медведев је емигрирао у Србију, где је наставио своје образовање и дао велики допринос архитектури Југославије, посебно Ниша.

Након доласка у Србију, Александар је уписао студије архитектуре на Техничком факултету у Београду, где је завршио студије 1929. године. Своју каријеру је започео у Бањалуци, а 1935. године се преселио у Ниш, где је отворио приватни пројектни биро. Медведев је брзо стекао углед и поверење као један од најистакнутијих архитеката тог времена, пројектујући бројне приватне и јавне објекте.

У периоду после Другог светског рата, Александар Медведев постао је редовни професор у средњој техничкој школи у Нишу, где је наставио да преноси своје знање на млађе генерације. Такође, био је кључна фигура у формирању и вођењу Пројектног бироа за развој града Ниша. Медведев је остао посвећен архитектури и образовању до свог пензионисања 1964. године.

Заборављена гробница Александра Медведева на Пантелејском гробљу

Пантелејско гробље, коришћено од турских времена до 1948. године, данас је запуштено и прекривено коровом. Ипак, капела породице Медведев и даље стоји као сведок богате прошлости и културног наслеђа Ниша. Њен значај не огледа се само у архитектонском стилу, већ и у историјским причама које носи.

Капела породице Медведев на Пантелејском гробљу, упркос значајном оштећењу, планирана је за реконструкцију према урбанистичким плановима из 1983. и 1997. године, као део ширих напора да се гробље трансформише у уређен парк са очуваним историјским и културним вредностима. Њеном реконструкцијом би се очували сецесијски стил и уметнички дух који капелу чине јединственом.

Реконструкција и очување породичне гробнице Медведев од изузетног је значаја за будуће генерације, које ће имати прилику да се упознају са богатом историјом града. Уређена парковска површина на простору Пантелејског гробља, са свим својим причама и тајнама, представља важно место сећања и поштовања за многе генерације Нишлија. Због тога, у оквиру будућих планова за уређење Пантелејског гробља, породична гробница Медведев треба да заузме посебно место, чувајући успомену на прошлост и обогаћујући културни пејзаж Ниша.

Спомен соба и плоча у част Александра Медведева

Крајем претходне године, отворена је спомен соба архитекте Александра Медведева, која приказује његов живот и рад, као и значајан допринос архитектури Ниша. Такође, на згради градске управе постављена је спомен плоча у част овог истакнутог архитекте, чиме је обележено његово наслеђе и трајни утицај на културну баштину града.

Д.И.

Медијски садржај суфинансиран средствима за јавно информисања
Градске општине Пантелеј
spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО