КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Обвезници Националне службе подигли су два бедема ради заштите Ниша од поплаве

Новински чланци обојени идеолошким текстовима, приказују како је био организован живот у Србији и српским градовима у току година највећег страдања и сиромаштва, као и непрекидних борби на фронтовима. Листајући и читајући записе многобројних новинара, дописника и извештача чинило се да Други светски рат ни у којој мери није променио живот у Нишу.

У Нишу још од априла 1941. године отпочео рад обвезника Националне службе за обнову Србије. Прва група обвезника позвана је на лекарски преглед још априла месеца и 23. априла отпочела са извођењем радова. То је група обвезника која је најдуже на раду и која ће ускоро да одслужи свој рад у националној служби.

Ова група обвезника узела је извесно време учешћа на пољопривредним радовима Градског поглаварства града Ниша, а затим, када су ти радови били завршени, са осталим обвезницима који су касније позвани и формирани у две чете радила је на подизању бедема за заштиту источне периферије града Ниша од поплава реке Нишаве.

Доцније се бројно стање обвезника из дана у дан повећава, тако да су, од тренутка када су на рад ступили и овогодишњи свршени матуранти нишких гимназија и Трговачке академије, морале бити формиране две чете од којих свака има преко 100 обвезника.

Пре подне свакога дана, сем недеље и празника, они изводе физичке радове, радове од опште користи. За ово кратко време они су заштитили целу источну периферију града Ниша од поплава реке Нишаве, израдивши један бедем дужине око два километра, ширине доње основе 7 метара, горње 2,50 метра, а висине 2 метра. Не мали труд је био потребан за извршење припремних радова за израду тога бедема.

За исто кратко време, обвезници су поред поменутог бедема, израдили још један бедем, који ће такође за неколико дана бити готов, а који ће штитити западну периферију Ниша од поплава реке Нишаве. Величина овог бедема је: дужина 1 километар, ширина доње основе 4.50, ширина горње 1.50 м, а висина два метра.

По завршетку овог бедема, обвезници ће бити употребљени на делимичној регулацији Габровачке реке, која такође својим поплавама наноси штете, како самом Нишу, тако и његовој околини, а нарочито баштама.

Од обвезника ограничено способних и два обвезника студената фармације који су завршили курс за сакупљање лековитог биља, ова екипа дала је видне резултате у сакупљању лековитог биља, па је извесна количина осушеног лековитог биља већ послата управи Националне службе у Београду – Одсеку за сакупљање лековитог биља.

Б. Јанковић, историчар
Историјски архив Ниш

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО