КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Битка за Ниш: Војвода Петар Бојовић ослободио Ниш и половину своје отаџбине за десет дана

У току офанзиве на Солунском фронту, немачки штабови, а касније и немачки историчари рата, сву кривицу за слом Централних сила сваљивали су на Бугаре који су одмах капитулирали, међутим за пораз у одлучујућој бици за Ниш, поражени су управо немачки официри и војници. Тако је у заповести трупама немачке 11. армије, њен командант генерал фон Штојбен, упозорио је да сваком официру и војнику треба да се „уреже у главу да се у Србији брани опстанак немачког рајха и аустроугарске“.

Војвода Петар Бојовић, пред одлучујући напад за ослобођење Ниша, одлучио је да прегрупише Прву армију и да непријатеља нападне између западне обале Мораве и Пасјаче, а Моравска дивизија је добила задатак да овлада висовима на Селичевици, ангажује сву артиљерију и да са југа продре ка Нишу. Војвода Бојовић је знао да је морал српских трупа био велики, а жеља да се истраје и ослободе ропства своји најмилији толико велика да је свака пушка тада представљала митраљез.

Тешки топови мењају положај, спремају се за одлучијући напад

Оваква намера војводе Бојовића да српским снагама, које су незадрживо продрле далеко испред савезничких војника, самостално отпочне напад на Ниш наишла је на неодобравање генерала Франша д`Епереа, врховног команданта савезничких армија на Солунском фронту. Он је захтевао од српске Врховне команде да Прва српска армија прво утврди заузете положаје испред Ниша и да сачека долазак Друге српске армије и осталих савезничких дивизија. Међутим, Врховна команда је прешла преко овога упозорења, а војводи Бојовићу је одобрено да отпочне напад за ослобођење Ниша.

Прва армија је отпочела напад на Ниш

Немачки напори да отпором код Кочана зауставе напредовање Прве армије завршили су се потпуним неуспехом. Наредног дана, 10. октобра, борба је добила драматичан обрт. Моравска дивизија је добила обавештење да је непријатељ усредсредио своју пажњу на одбрани комуникација. То је ослабило одбрану Селичевице, коју је Моравска дивизија незадрживо заузела и отворила пут за дубоки продор ка Нишу, док је артиљерија Моравске дивизије жестоко тукла пут Ниш – Сићево. Генерал Штојбен је истог дана одлучио да напусти Ниш, повуче трупе и покуша да организује отпор.

У току 11. октобра водиле су се оштре борбе на читавом фронту Прве армије. Моравска дивизија је протерала непријатеља са леве обале Ниша. Повлачењем на десну обалу Нишаве немачко – аустроугарске снаге су задржале у својим рукама само јужни део града. Уочивши намеру команданта Прве српске армије да заокружи десно крило 11. армије, Штојбен је наредио евакуацију Ниша, тако да уличних борби није било у већој мери.

Заробљени Немци у Нишкој тврђави

Коначно, 12. октобра 1918. године јединице у саставу Прве армије ушле су у Ниш…

Наставиће се… Гвоздени пук Моравске дивизије улази у Ниш

(редакција, Словојуга.срб)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО