КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Село народних хероја Тасковићи – Браћа која су дала животе за слободу и комунистичку идеологију

За време Првог и Другог светског рата на простору Србије, своје животе изгубило је на хиљаде људи. У част онима који су се борили по рововима, широм државе Србије подигнуто је на стотине споменика који красе тргове наших највећих градова, међутим, неретко они се могу пронаћи и у селима недалеко од њих. Управо тамо, у једном од таквих села, недалеко од Ниша постоји споменик посвећен онима чијом је крвљу натопљена наша земља.

Бисте браће Тасковић, народних хероја Другог светског рата, у селу Тасковићи

Споменик који се налази у селу Тасковићи, посвећен је погинулим војницима и борцима у Првом и Другом светском рату. Споменик у првом плану представља Други светски рат и комунистичку револуционарну борбу. На њему се налази спомен плоча са 28 имена палих ратника НОР-а. Две спомен бисте посвећене су народним херојима – браћи Тасковић, који су родом из овог села. У другом плану налази се спомен плоча са уклесаним именима 61 ратника погинулог у Балканским ратовима (1912-1913.) и у Првом светском рату (1914-1918.).  Поред спомен плоче са именима ратника НОР-а налази се текст у стиховима:

„Били смо војници револуције
у колонама храбрих живели смо, борили се
и пали смо за тебе Слободо“.

Посматрајући сам споменик стиче се утисак да спомен бисте и текст који стоји уз њих, имају задатак да прикажу борце НОР-а и њихову жртву као важнију од бораца из Првог светског рата, надомештавајући тако мањи број погинулих припадника НОР-а у односу на војнике из Првог светског рата и славећи комунистичку идеологију. Међутим, жртве и једних и других бораца требамо вредновати једнако и са истим уважавањем“, каже за Слово југа историчар Никола Миловановић, сарадник Завода за заштиту споменика културе Ниш.

У наставку стихова налазе се две бисте посвећене народним херојима Другог светског рата: Душану Тасковићу и Видену Тасковићу. Испод њих је исписано: Душан Тасковић Срећко 1915 – 1944. Виден Тасковић  Мргуд 1922 – 1942.

Спомен обележје су подигли мештани овог села 7. јула 1967. године. Његовим подизањем мештани су спасли од заборава борце који су у два светска рата дали своје животе бранећи своју земљу“, каже Миловановић.

Ко су заправо Тасковићи

Душан и Виден Тасковић рођени су у селу Драшкова Кутина. Данас то село зове се Тасковићи, а назив је добило управо по овој браћи која су погинула у Другом светском рату борећи се на страни КПЈ. Обојица су били противници идеје капитализма и монархистичког уређења земље. Своје животе дали су за комунистичку идеологију и формирање нове државе за коју су веровали да ће бити боља од тадашње.

Село Тасковићи у општини Гаџин Хан је добило име по браћи Тасковић

Душан Тасковић

Рођен је давне 1915. године у селу поред Ниша, до 1936. године похађао је Учитељску школу у Алексинцу, када је из ње искључен због ширења идеје комунизма. Школовање је потом наставио у Мостару, а затим и у Скопљу. Међутим, тамо је такође имао проблема са властима због ширења комунистичке и социјалистичке идеологије због чега је био и хапшен. У Комунистичку партију Југославије учланио се 1938. године и био је њен активан члан.

Када се Други светски рат проширио на Краљевину Југославију, узео је учешће у борби против окупатора. Био је члан Сврљишког партизанског одреда, у коме је током 1942. године постао и секретар среског комитета КПЈ. У борби код Девојкиног камена у близини Каменичког Виса 12. априла 1944. године био је опкољен Недићевцима. Да не би био ухваћен извршио је самоубиство.

Виден Тасковић

Рођен је 1920. године и завршио је Трговачку академију. Био је члан СКОЈ-а од 1938. , а бавио се и организовањем скупова комунистичке омладине у Нишу. Најпре се прикључио Озренском партизанском одреду 1941. године, али је врло брзо прешао у Сврљишки одред као и његов старији брат. Погинуо је 1942. године у Аћимовићевој офанзиви од стране војника колаборационе владе Милана Аћимовића.

И.Терзић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО