КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

НОВА КЊИГА О СТАРОМ ГРОБЉУ: Споменици војника и ратника на Старом гробљу у Нишу

Књигa Споменици војника и ратника на Старом гробљу у Нишу, аутора Мирослава Величковића, настала у стваралачкој радионици Удружења стваралаца Ниша „Цар Константин“, резултат je преданих и ентузијастичких вишегодишњих истраживања аутора и његових сарадника.

НОВА КЊИГА О СТАРОМ ГРОБЉУ: Споменици војника и ратника на Старом гробљу у Нишу

Више него ексклузивна открића до којих је дошао аутор током истраживања указују на насушну потребу да се уређењу и одржавању Старог гробаља у Нишу мора посветити знатно већа пажња, него у претходним деценијама. Посебно, та открића у потпуности оправдавају раније покушаје да се Старо гробље под Горицом прогласи меморијалним.

На старом гробљу у Нишу има четири споменика генерала. Први споменик је споменик генерала Јован Аћимовића, носиоца Карађорђеве звезде са мачевима, јунака из Првог светског рата. Он је био активан као генерал и у Другом светском рату. Немци су га заробили и одвели у заробљенички логор за српске официре у Оснабрику и тамо је 1943. године преминуо. Он има свој споменик, али није ту сахрањен. Други споменик генерала је генерал Стеван Луковић, муж Љубице Луковић председнице Кола српских сестара. Али, он је пуковник, а чин генерала ми је почасни чин који је добио када се пензионисао. Значи то је почасни генерал који је врло вероватно сахрањен на гробљу. И трећи генерал, који је сигурно ту и сахрањен је један руски генерал“, за Слово југа објашњава Величковић.

Споменик генерала Милосава Петровић на Старом гробљу „Горица“ у Нишу

Активни санитетски бригадни генерал Петровић др Милосав је једини генерал војске Краљевине Југославије који је сахрањен на Старом гробљу „Горица“ у Нишу. Његов гроб са спомеником, направљеним од глачаног црног гранита, је у одличном стању за разлику већине других споменика. Није немогуће да ће се пронаћи, током неког наредног истраживања гробља, споменик још неког генерала јер су многи споменици оборени и подаци на њима недоступни за истраживање.

НОВА КЊИГА О СТАРОМ ГРОБЉУ: Споменици војника и ратника на Старом гробљу у Нишу

Треба ли нам за овакав подухват више аргументације од сазнања из наведених истраживања да на Старом гробљу под Горицом у Нишу, између осталих, почивају мошти преко 350 храбрих војника, официра и ратника учесника Балканских, Првог и Другог светског рата, од којих су:

  • 25 Носилаца Карађорђеве звезде са мачевима
  • 33 Носиоци ордена Бели орао са мачевима
  • 73 Носиоци Медаље за храброст
  • 57 Носиоци Албанске споменице
  • 7 припадника Батаљона 1300 каплара
  • 35 припадника II пешадијског пука „Књазa Михаилa” потоњег Гвозденог пука
  • 114 погинулих током Балканских, Првог и Другог светског рата
  • 28 погинулих и сахрањених војника ван Ниша

…као и бројне знамените, заслужне и значајне личности Ниша из света религије, политике, науке, привреде, културе, задужбинарства и других области стваралаштва.

До сада сам дошао до бројке од 35 припадника Другог пешадијског пука „Књазa Михаила“ који су сахрањени на Старом гробљу у Нишу, а који су у једном моменту били у том пуку. То је Никола Филиповић, први официр Гвозденог пука који је страдао у првим данима рата још у Првом балканском рату. Био је прва жртва међу официрима Другог пешадијског пука“, истиче Величковић.

НОВА КЊИГА О СТАРОМ ГРОБЉУ: Споменици војника и ратника на Старом гробљу у Нишу

Додајмо томе и податак да на овом гробљу постоји преко 3.000 вредних споменика наших предака, од којих око 200 споменика поседује одређене уметничке и историјске вредности.

Најстарији гроб који је документован на Старом гробљу у Нишу је из 1818. године, односи се на сахрањено војно лице, а један млађи гроб је из 1822. године. Значи, 200 година од гробова који су документовани и научно обрађени. Само сахрањивање на гробљу је вероватно још из 18. века“, каже истраживач Мирослав Величковић.

Књига је настала (2021. године) и поводом тачно 50 година од када је престало сахрањивање покојника на Старом гробљу под Горицом у Нишу.

Књига садржи око 379 фотографија споменика, личне фотографије, наређења, решења, одлуке, указе, унапређења, постављења, наименовања, одликовања, корисне информације и регистре војника и ратника са споменика у Нишу.

Дигитална везија презентације споменика војника и ратника објављена је на веб сајту starogrobljenis.rs и садржи преглед најистакнутијих личности сахрањених на Старом гробљу.

Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО