КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Фестивал пољских филмова у Нишу

Други фестивал пољских филмова „Висла“ почиње данас у Нишком културном центру и трајаће до 2. новембар.

Критици јавности биће изложени највреднији пољски филмови, добитиници награда на пољским, као и светским фестивалима. Фестивал пољских филмова „Висла“ биће непоновљива прилика за упознавање са филмовима, који нису дистрибуирани у локалним биоскопима.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА:

29. октобра, 19h – Отварање фестивала
Најбољи, реж. Лукаш Палковски

Главни јунак филма је спортиста, који је одушевио свет, а у Пољској је остао до данас практично непознат. Прича је фасцинантна, пуна убитачних напора, спектакуларних падова и необичне снаге, инспирисана животом Јежија Гурског, који је завршио трку смрти и поставио светски рекорд на светском првенству у триатлону. Тај рекорд, ипак, не би био могућ, да није било његовог животног искуства, захваљујући ком му се живот променио.

30. октобра, 19h – Порез на љубав, реж. Бартломјеј Игнаћук

Строга инспекторка Клара је у потери за осумњиченим за пореску превару -циничног, али веома шармантног Маријана, који је због немарности и доброг срца доспео у невоље са порезом. Када судбна „ухваћеног“ изгледа запечаћено, неочекивано и против свих правила Клара и Маријан се заљубе једно у друго. Покренуће то низ комичних догађаја, који ће променити животе јунака.

31. октобра, 19h – Уметност љубави, реж. Марија Садовска

Михалина Вислоцка написала је књигу, која је све променила. Али пре него што је „Уметност љубави” освојила домаће тржиште књига и донела сексуалну револуцију у Пољску, током комунизма, њена ауторка је морала да пређе дуг пут. Позната докторка – гинеколог посветила је године разбијању конзервативних схватања и борби са бездушном цензуром. Прича о настанку „Уметности љубави” Мицхалине Вислоцке је прича о сексуалној револуцији током комунизма у Пољској.

1. новембар, 19h – Планета Самаца, реж. Митја Окорн

Главне улоге тумаче Мациеј Стухр као популарни ТВ водитељ Томек и прелепа Агниесзка Wиęдłоцхę као романтична учитељица музике Ања. После случајног сусрета Ања и Томек склапају необичан договор и љубавни живот младе учитељице преко ноћи постаје црвена нит Томекове ТВ емисије. Томек одушевљава бројну телевизијску публику поновним стварањем најчуднијих и најкомичнијих догађаја из Ањиних спојева.

2. новембар, 19h – Богови, реж. Лукаш Палковски

Прича је заснована на истинитом догађајима из живота професора Збигњева Религе, који је 80-их година у Пољској обавио прво пресађивање срца. Прича о изузетној особи, која се у неповољним условима усудила да мења важећа правила.

Фестивал се организује у сарадњи са Фондацијом „Wспиерам“ из Пољске.

Улаз на све пројекције је слободан!

(Slovojuga.rs)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО