КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Да се не заборави: 18 година од НАТО бомбардовања

У бомбардовањима, која су без прекида трајала 78 дана, готово да нема града у Србији који није био мета агресора.

Према процени Владе Србије, у бомбардовањима је погинуло најмање 2.500 људи, од којих 89 деце (према појединим изворима укупан број погинулих био је готово 4.000), а рањено је и повређено више од 12.500 особа.

Представници НАТО и Војске Југославије, 9. јуна 1999. године, потписали су у Куманову споразум о повлачењу југословенских снага безбедности са Косова у року од 11 дана. Три дана потом, у четвртак, почело је повлачење снага СРЈ са Косова и Метохије.

Савет безбедности УН, 10. јуна 1999. године, усвојио је Резолуцију 1244, а у покрајину је упућено 37.200 војника КФОР из 36 земаља.

Напад НАТО снага на Србију, односно СРЈ, извршен је без одобрења Савета безбедности УН, што је био преседан.

[bs-quote quote=“За 78 дана НАТО агресије у Нишу је рођено 620 беба – 312 дечака и 308 девојчица.“ style=“style-14″ align=“center“][/bs-quote]

Редакција часописа „Слово југа“ прикупила је све званичне информације Града Ниша и интернет портала „CENTnet target“ који су из дана у дан информисали грађане, током 78 дана НАТО агресије на Србију 1999. године. Комплетан материјал чува се у архиви е-библиотеке „Слово југа“, а у овом и следећем броју часописа објавићемо изводе из архиве који су везани за град Ниш и околину, хронолошким редоследом.

ХРОНОЛОГИЈА ДЕШАВАЊА ТОКОМ 78 ДАНА НАТО АГРЕСИЈЕ

24.03.

НИШ – Сирене за ваздушну опсаност огласиле су се у Нишу у 20:10. Све до тренутка када је опасност последњи пут престала, 4. априла у 17:10, Нишлије су биле преко 162 сата у стању непосредне ваздушне опасности!

ПРОКУПЉЕ – Прве ракете пале су на касарну у Прокупљу у 19.50 када је страдао први војник ВЈ Бобан Недељковић. Исте ноћи, бомбардован је и предајник на Јастрепцу.

ЛЕСКОВАЦ – У бомбардовањима 25. и 29. марта више од 500 кућа и бројна здања здравственог центра оштећени су на подручју општине Лесковац. Страдала је и фабрика лекова „Здравље“. До 4. априла око 3.300 индивидуалних објеката оштћено је приликом НАТО бомбардовања Лесковца и околине.

05.04.

НИШ – У ноћи између недеље и понедељка авиони НАТО пакта напали су Ниш. Иако су дејствовали по војним циљевима значајно је оштећен већи број цивилних објеката у граду. Од детонација поломљена су стакла на логору на Црвеном крсту, машинским средњим школама, техничким факултетима као и на домовима студената. Значајно је оштећена и „Дуванска индустрија Ниш“.

ВРАЊЕ – Бомбардоване су куће у непосредној близини аутобуске станице. Погинуло 2 а тешко рањено 15 лица.

06.04.

НИШ – У синоћњем нападу на Ниш, НАТО снаге испалиле су 5 пројектила на војне објекте. Причињена је знатна штета, нарочито у селу Медошевац.

АЛЕКСИНАЦ – Синоћ око 21:30 више пројектила злочиначке НАТО авијације погодило је сам центар Алексинца, уништено је више приватних кућа и оштећен већи број стамбених зграда. Десет погинулих и огроман број повређених, резултат је ноћашњих напада на Алексинац.

ВРАЊЕ – Око 11:00 са 5 пројектила бомбардовано је Врање. Оштећена је пекара и градска болница, а један пројектил пао је јужно од града.

07.04.

НИШ – НАТО авијација по пети пут је јутрос бомбардовала Ниш и то у 04:45. Иако су на мети били војни циљеви – аеродром, касарне „Мија Станимировић“ и „Стеван Синђелић“, укупно двадесет пројектила изазвало је знатна оштећења на већем броју цивилних објеката. Има 18 лакше и теже повређених.

Мета напада били су и привредни објекти. Директно је погођен магацин предузећа „Електротехна“, на месту кога је сада кратер дубине 15 метара. Тешко је оштећен и пословни простор предузећа „Технопромет“, али и складиште у којем је чувана хуманитарна помоћ коју је прикупила Баптистичка црква. Од последица бомбардовања тешко је оштећен и ливачки комплекс Машинске индустрије из Ниша, као и фабрика пумпи „Јастребац“. Од силине детонације пројектила који је пао у круг ове фабрике метални одливци су летели и по неколико стотина метара, оштећујући куће и угрожавајући животе цивила.

Прва цивилна жртва НАТО напада на Ниш, Мирослав Стојковић из Лалинца, погинуо је на свом радном месту приликом експлозије пројектила, испаљеног на погон Машинске индустрије у Нишу.

АЛЕКСИНАЦ – До сада је у рушевинама центра Алексинца пронађено 12 беживотних тела, а 16 кућа и стамбених зграда је потпуно уништено.

08.04.

НИШ – Због близине дејиства НАТО авијације оштећена је зграда Историјског архива у нишкој тврђави, због чега је угрожена историјска грађа са подручја југоисточне Србије коју су запослени у овој културој установи сакупљали педесет година.

11.04.

НИШ – Неколико хиљада верника дочекало је православни Васкрс у Саборној цркви у Нишу. Литургију је служио епископ нишки, господин Иринеј.

12.04.

ПОГОЂЕН ПУТНИЧКИ ВОЗ – Најмање 9 људи је убијено, а 16 рањено када су авиони НАТО погодили међународни путнички воз на релацији Београд-Солун у Грделичкој клисури. Пројектили су испаљени око 12:00 и „преполовили“ су воз, уништивши два вагона и оштетивши још два.

КУРШУМЛИЈА – 6 цивила је погинуло, а 23 рањено у ноћашњем нападу НАТО снага у селу Мердаре на граници општина Куршумлија и Подујево. Међу погинулима је и једногодишња девојчица.

14.04.

ПИРОТ – У 05:45 сати по први пут је гађано подручје општине Пирот. На мети НАТО снага су били објекти у селу Извор, 3 км од Пирота. Жртава нема, али је причињена велика материјална штета.

15.05.

НИШ – Око 04:42 подручје града Ниша погодило је 9 пројектила. Гађана је северна – индустријска зона града и аеродром. Срушен је мост на Топлици, на путу Ниш – Приштина.

16.04.

НИШ – Јуче је у Ниш стигао конвој од девет камиона хуманитарне помоћи из пријатељске Грчке, у организацији Балканског форума пријатељства и Грчке православне цркве – Архиепископије Атине.

19.04.

НИШ – Ниш је по седми пут био изложен бомбардовању НАТО авијације. У нападу који је трајао петнаест минута на привредне објекте и куће грађана пало је 17 пројектила који су направили огромну материјалну штету. Директно је погођена Дуванска индустрија и потпуно онеспособљена за даљу производњу. Уништено је и стовариште грађевинског материјала Копаоник, остала је рушевина. Од детонација оштећени су предеузеће за производњу сточне хране Белвит, железничка станица на Црвеном крсту као и Блок сигнал и Вагонка, фабрике Машинске индустрије Ниш.

20.04.

НИШ – Један пројектил погодио је и насеље Шљака, у којем је порушено или оштећено 50 кућа, које су онеспособљене за даље становање. Од последица напада преминуло је једно лице, док је 11 лица задржано на лечењу у нишком Клиничком центру.

Непосредно по завршетку напада, на Гинеколошко акушерској клиници у Нишу рођено је двестото дете од почетка агресије на нашу земљу.

КУРШУМЛИЈА – Подручје самог центра Куршумлије јутрос између 03:40 и 04:50 погодило више од 15 пројектила. Танјуг преноси да је погођена Градска болница.

23.04.

НИШ – Преко 25 пројектила пало је на Ниш у нападу НАТО авиона који је започео око поноћи. Већина пројектила је пала у пределу аеродрома, западно и јужно. Један од пројектила пао је испред Машинске индустрије, на углу улице Ген. М. Лешјанина и Шуматовачке и направио огроман кратер. Оштећене су околне куће, отворени Тржни центар (ОТЦ), као и теретна железничка станица Поповац, западно од градског језгра.

Око 02:30 четири снажне експлозије чуле су се близини Новог Села на путу Ниш-Прокупље.

КОПАОНИК – Авиони НАТО савеза су синоћ у 22:50 гађали ТВ репетитор на брду Гобељ на Копаонику.

ВРАЊЕ – Јуче између 16:00 и 18:00 Врање је бомбардовано са преко 40 пројектила. На мети су била подручја јужно и југозападно од Врања. Жртава нема, али је причињена огромна материјална штета.

24.04.

НИШ – Најжешћи напад на Ниш. Небо је горело од борбе против агресора. Бомбардовани северозападни делови града на локацији од постројења МИН-а до ранжирне станице Поповац.

25.04.

НИШ – Авијација НАТО савеза напала је ноћас поново Ниш. У нападу који је почео око 01:30 на мети се први пут нашао северо-источни део града. У једном даху испаљено је најмање 6 пројектила. Оштећени су пословни објекти „Нишаута“, зграда студентског дома, куће у околним улицама. Нема повређених.

ВРАЊЕ – У бомбардовању НАТО снага територије Врања у току јучерашњег послеподнева испаљено је 6 пројектила, саопштавају представници Пчињског округа. Жртава нема, али је причињена велика материјална штета.

26.04.

НИШ – Авиони НАТО-а су ноћас надлетали Ниш без бомбардовања. Ваздушна опасност је престала у 06:15.

27.04.

КУРШУМЛИЈА – Три пројектила су данас погодила мост који се налази у селу Висока на путу Куршумлија – Подујево, јавља Танјуг. Овај мост је већ био на мети НАТО авијације и том приликом је оштећен.

СУРДУЛИЦА – Око 12:00 НАТО снаге су бомбардовале Сурдулицу. Испаљена су четири пројектила. Радио Врање јавља да је 10-оро људи погинуло а 10-ак рањено у овом нападу.

ВРАЊЕ – Јутрос око 10:45 испаљена су два пројектила на околину Врања.

28.04.

НИШ – Од почетка агресије на нашу земљу у Нишу је оштећено укупно 675 објеката. До сада процењена штета је укупно 102 милиона динара.

СУРДУЛИЦА – У Сурдулици су до синоћ извучена тела 16 жртава бомбардовања које је током јучерашњег дана извела авијација НАТО. Пало је више од 15 пројектила. НАТО авијација гађала је објекте посебне намене у Сурдулици, али су два пројектила пала у сам центар града Потпуно је уништено око 50 а оштећено скоро четвртина кућа у граду са око 15.000 становника.

29.04.

ПРОКУПЉЕ – 4 детонације чуле су се иза поднева у подручју Прокупља.

30.04.

СУРДУЛИЦА – Ноћас бомбардовано подручје села Заглужане, 3км од Сурдулице. На подручје овог села је испаљено 4 пројектила.

ПРОКУПЉЕ – У нападима НАТО снага оштећен је мост код места Подина на путу Ниш – Прокупље – Приштина.

* Наставак прегледа Хронологија дешавања у мају и јуну 1999. године у следећем броју часописа Слово југа.

Драган Илић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО