КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Уочи Дана победе положени венци на Споменик погинулим совјетским војницима надомак Ниша

На улазу у село Трупале, на споменику посвећеном совјетским војницима, који су погинули приликом напада америчке авијације на Црвену армију 7. новембра 1944. године, а који је обновљен пре 2 године поводом 77 година победе над фашизмом у Другом светском рату, полагањем венаца одата је пошта страдалим војницима у „Нишком инциденту“ и обележен Дан победе над фашизмом.

Тог 9. маја 1945. године совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел. Први секретар Амбасаде Русије у Београду Олег Дунаевски, истакао је да му је драго што је данас са људима који поштују историју и заједничку традицију као они.

Први секретар Амбасаде Русије у Београду Олег Дунаевски

Овде смо да одамо почаст нашим прецима. Сарадња између Срба и Руса је на врхунском нивоу, што је било одувек. Наши народи су братски и деле заједничку историју, културу и традицију. Да није било те победе, не бисмо ми данас били овде заједно. Баш ми је драго да ову историју можемо да делимо са српским братским народом“ – каже Дунаевски.

Подсетимо, убрзо по ослобођењу Ниша, у коме су биле смештене снаге Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије, 7. новембра 1944. године изненада је авијација Сједињених Америчких Држава напала град Ниш, а потом напала и колону возила Црвене армије која се кретала друмом Ниш-Алексинац. Последице оружаног сукоба између савезничких снага који је познат као „Нишки инцидент“ биле су неколико десетина мртвих и рањених совјетских војника и официра, међу којима и генерал-поручник Григориј Котов, али и цивила.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО