КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Споменик обелиск страдалим мештанима Горње Врежине

У богатој документацији архитекте Михаила Медведева налази се више скица припреманих за израду пројеката за изградњу споменика палим борцима у Првом светском рату (1914-1918) и у Другом светском рату (1941-1945).

Један од споменика изграђен је у селу Горња Врежина, борцима из села страдалим у Другом светском рату. Споменик је у великој мери конципиран са чистим елементима модерне архитектуре. Обелиск с четири странице, који се сужава према врху на којем се налази звезда петокрака, висок је 3,66 метара.

Споменик обелиск страдалим мештанима Горње Врежине

Испред споменика, са леве и десне стране обелиска, предвиђен је простор за полагање венаца, а у средини партера постоље за вечну ватру које је претворено у жардињеру.

На полукружном мермерном постаменту су исписане године „1941-1944“, а испод њих је текст „Слава палима за слободу“.

Споменик обелиск страдалим мештанима Горње Врежине

Из овог села за слободу и независност земље пала су двадесет два борца чија су имена исписана на плочи споменика.

На споменику је са задње стране обеликса нешто касније постављена и табла са текстом: „Погинулим у ратовима од 1912. до 1918.“, али без имена страдалих мештана овог села.

Пројекат споменика у Горњој Врежини – Мр Михаило Медведев, арх.

Споменик је по пројекту архитекте Медведева подигнут 1974. године у центру села. Горња Врежина удаљена је 8 километара од центра града Ниша и припада Градској општини Пантелеј.

M.J. / Д.И.

Медијски садржај суфинансиран средствима за јавно информисање Градске општине Пантелеј

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО