КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Петру Матовићу уручена награда „Бранко Миљковић“ за збирку „Из срећне републике“

У Градској кући у Нишу, синоћ је уручена књижевна награда „Бранко Миљковић“ за 2017. годину Петру Матовићу из Пожеге. Награду је добио за књигу поезије „Из срећне републике“.

Трочлани жири, којим је председавао проф. др Горан Максимовић, крајем априла једногласно је одлучио да награда оде у Матовићеве руке за збирку коју је издао Културни центар из Новог Сада.

Није било нимало лако одлучити која ће књига бити награђена и који песник. Прошла 2017. година  била је песничка година. Објављено је више од 150 збирки песама, од тога је осамдесетак било заиста квалитетних. Као председник жирија и двојица мојих колега пажљиво смо и систематски читали, правили селекцију и на крају смо дошли до ужег избора од 10 књига песама а онда смо на завршној седници која јеодржана у априлу овде у Нишу врло брзо се договорили ко ће понети награду„, каже предсеник Жирија Горан Максимовић.

О лауреату ове награде Максимовић каже да је то један од песника млађе генерацје који се свртстава у ред принчева поезије. Како каже суштина Миљковићеве награде је у томе да препозна младе песнике у стварачаком успону и да их промовише.

Мислим да смо ове године одабрали аутентичног песника који је дубоко у бићу српског језика . Има изузетан песнички таленат , мисаоност, имамо комплетну песничку личност“, додаје председнок жирија, а о самој збирци каже „Суштинска мисаона и поетичка димензија ове поезије је свет песничког живота , аутономије, песничке одбране од слабости, а Срећна република (како књига носи наслов) је нека врста песничке уметничке репубике у којој се налазе истомишљеници , песници, сликари музичари…“.

Награду Матовићу, чија је књига проглашена најбољом у конкуренцији 150 књижевних дела, уручила је градска већница Јелена Митровски.

Петар Матовић каже да је прижељкивао ову награду, али да се није надао:

Прошлогодишња продукција је била веома добра и све књиге из ужег избора су такође могле да добију награду. Сматрао сам да ће награда отићи неком другом. Награда са именом Бранка Миљковића носи одређену тежину и традицију, вредност, тако да мислим да нема тог пеника да у Србији, па и у региону да добије награду са именом једног од кључних песника српске култуе“, рекао је Петар Матовић приликом доделе награде.

Матовић сматра да поезија може да буде један добар лек за подношење свакодневице и да она има лековиту моћ.

И дан данас ми читање поезије Бранка Миљковића представља изазов, ново искуство, а што се једна поезија више асоцијативно отвори то је боља И то је доказ дуговечности те поезије„, додаје Петар Матовић описујући свој став према Бранку Миљковићу

Ово је 47. награда Бранко Миљковић коју додељује Град Ниш уз помоћ Министарства културе Србије, а технички организатор је Нишки културни центар.

Е.Остојић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО