КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Нишвил незадовољан подршком Министарства културе

Нишвиле џез фестивал је разочаран резултатима Конкурса Министарства културе и информисања за савремено стваралаштво, односно, одлуком комисије да се Нишвилу додели 3 милиона динара.

Директор Нишвила Иван Благојевић наглашава да иако је буџет за музичко стваралаштво значајно увећан ове године, то се није одразило на подршку једном од десет најбољих европских фестивалу тако да је она мања него далеке 2011. године када је Нишвиле од овог Министарства добио 4 милиона динара.

„Нишвил је изједначен са Панчевачким и Београским џез фестивалом подршком у износу од 3 милиона, а заостаје за БЕМУС-ом који је добио 5 милиона“, каже Благојевић.

Он додаје и да је ове године нарочито изражен диспаритет између најзначајнијих музичких и филмских манифестација, па је тако Кустендорф добио 13, а Палић и Фест по 9 милиона динара.

Директор Нишвила каже да на овај начин Министарство Културе учествује у финансирању Нишвила процентуално мање од 5% од укупног потребног буџета (63,5 милиона), а код доброг броја других манифестација са више од 50%.

Kroger Feedback Survey will help you to win 50 Fuel Points

„Ни то што ће фестивал са свим својим сегментима трајати 10 дана на 20 сцена са 250 програма и 1000 извођача, а ни оцена лондонског Гардијана, није довољно да нешто што долази ван Београда буде адекватно сагледано, јер је поново половина укупних средстава додељено престоничким музичким пројектима“, каже Иван Благојевић.

Да не прође све тако црно, наглашава Благојевић, побринуле су се Комисија за филм (“Nišville movie summit” подржан са 200.000 динара) и Комисија за културне делатности националих мањина (120.000 динара за програм “Пријатељи Шабану”).

ZAGG Register Online for free

Иако је Нишвилу сугерисано да пошаље више пројеката и када је реч о музичким, али другим сегментима – нису прошли пројекти „Бесплатне радионице за младе музичаре” (који траје скоро целу деценију, а предавачи су и највеће звезде Нишвила), као ни пионирски пројекат „Nišville Showcase” конципиран као директно представљање српских џез потенцијала директорима фестивала и промотерима из иностранства.

„Комисија је у образложењу одбијања написала да је промоција домаћег џез стваралаштва и извођаштва иностраним промотерима већ заступљена као део програма фестивала, те да не може бити подржана као засебан пројекат. Међутим, комисија очигледно није упозната да организатори таквих манифестација у Европи, привлаче промотере тако што им плате авио карте и обезбеде боравак, а ти трошкови нису нешто што је већ буџетирано за органиyацију самог фестивала“, каже на крају Благојевић.

Нишвил

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО