КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Марш „Бесмртног пука“ и ове године на обележавању Дана победе у Нишу

Поводом 9. маја Дана победе, у свим већим градовима у Србији па и у Нишу ће се сутра шетњом од Логора Црвени крст до Споменика ослободиоцима на Тргу краља Милана, обележити међународна манифестација марш „Бесмртног пука“. Овим маршем чува се сећање на страдале у Првом и Другом светском рату, као и на храбре браниоце Србије од НАТО агресије 1999. године.

Бесмртни пук је међународни јавно, цивилно-патриотски покрет за очување личног сећања на генерације из Другог светског рата. Настао је у Русији 4. фебруара 2014. године, а први пут у оваквом облику организован је 2012. године у руском граду Томску.

„Окупљање учесника марша планирано је од 10:30 часова испред логора “Црвени Крст” а марш ће почети, после полагања венаца на Споменик совјетским војницима, од 11:30 часова преко булевара до центра града, где ће у 12:30 бити положени венци на Споменик ослободиоцима Ниша“ – наводе организатори.

У Србији се марш Бесмртног пука обележава од 2016. године. Учесници годишње на Дан победе пролазе у колони улицама градова са фотографијама својих рођака – ветерана војске и морнарице, партизана, подземних бораца, бораца отпора, стражних радника, заробљеника концентрационих логора.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО