КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Ученици ОШ „Бубањск хероји” снимили документарни филм: 140 година од оснивања Црвеног крста у Нишу

У оквиру пројекта Црвеног крста из Ниша поводом обележавања 140 година од оснивања Црвеног крста у Нишу, ученици осмог разреда ОШ „Бубањск хероји” су са својим професорима Ђорђем Бојанићем и вероучитељем ђаконом Дејаном Јовановићем снимили документарни филм.

Драго ми је да је баш нама припала та част да снимимо филм о овој престижној хуманитарној  организацији Црвени крст, то смо радо прихватили“, каже професор Ђорђе Бојанић.

Ученици осмог разреда ОШ „Бубањск хероји” са својим вероучитељем ђаконом Дејаном Јовановићем и професором историје Ђорђем Бојанићем

Црвени крст најстарија је институција у Нишу. Формиран на иницијативу др Владана Ђорђевића 1878. године, само осам дана након ослобођења Ниша од Турака.

Ево једног врло занимљивог догађаја  и несвакидашњег који се  збио за време српско-бугарских ратова, 1885. године, Црвени крст Србије поверио је нишком пододбору Црвеног крста, да пропрати акцију транспорт санитетског материјала за потребе бугарских рањеника. Била је то акција, по први пут забележена у историји Црвеног крста, да један црвени крст пребацује помоћ црвеном крсту земље са којом његова држава ратује. Ово је стварно јединствено, ипак ово могу само Срби. Али и ово је занимљиво, да приликом уласка Бугара у Ниш, бугарски Црвени крст, не сећајући се услуга које је му је чинио Црвени крст Ниша 1885. године, опљачкао је магацине нишке организације, тако да се и дан данас у бугарском државном архиву налази део архиве нишког Црвеног крста, као и сам акт о оснивању“, прича Ђорђе Бојанић.

Занимљив је и део где секретар Црвеног крста Сања Стојановић говори о утицају и помоћи цркве приликом оснивања Црвеног крста у Нишу.

Филм је сниман на више локација у Нишу. Документарни филм можете погледати преко јутјуба, а биће коришћен и у сврхе промоције поводом обележавања 140 година од оснивања Црвеног крста у Нишу.

Корисно би било да овај филм погледају организовано сви ученици нишких школа и да из њега чују, виде и нешто науче о овој хуманитарној организацији о којој да се скоро ништа не помиње у нашим уџбеницима, а свакако да је заслужила да се о њој зна, прича Ђорђе Бојанић.

Овом пириком бих се захвалио и мојим добрим и вредним ученицима којима је ово четврти документарни филм који су снимили ове године, пожелео бих им пуно успеха на завршном испиту и у даљем школовању,  да упишу жељене школе и да буду добри људи,  а то желим и осталим ученицима“, каже Ђорђе Бојанић.

Ђорђе Бојанић, проф.историје

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО