КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Светлописи векова о животу Ниша у периоду од 120 година

За предстојећу „Ноћ музеја“, Историјски архив у Нишу припремио је јединствену изложбу фотографија која показује прилике у овом граду у периоду од 120 година. Аутор изложбе је историчар Бобан Јанковић који је систематизовао 219 фотографија од 1874. до 1994. године. Фотографије ће моћи да се виде целе године, а „премијера“ је у суботу заказана за 16 сати.

фото: Б. Јанковић

Изложба „Светлописи векова“ презентоваће јавности најстарије и најатрактивније фотографије почев од 1874 г. из које је фотографија чланова Нишког комитета који се заклињу на борбу против османске власти. Више од 200 фотографија издвојених из збирке са око 7500 фотографија која се чува у Историјском архиву Ниш, вратиће у сећање значајне историјске догађаје на овим просторима почев од Српско- турских ратова, затим Балканских, Првог и Другог светског рата, приближиће нам знамените личности и посведочити о животу људи на овим просторима у различитим историјским периодима.

Изложба ће донети дух грађанског Ниша из XIX века и илустровати његово израстање у савремен и модеран град у XX веку. У сарадњи са нишким колекционарима биће изложени и старински фотоапарати.

(Slovojuga.rs)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО