КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Свечаном академијом обележен јубилеј 145 година Народне библиотеке „Стеван Сремац“

Једна од најстаријих културних установа у Нишу и прва јавна библиотека у Јужној Србији, Народна библиотеке „Стеван Сремац“, свечаном академијом у Светосавском дому обележила је јубилеј 145 година од оснивања установе. Поводом овог јубилеја, приказане су изложбе „Библиотеком кроз време“, „Штампарије у Нишу до Првог Светског рата“ и „Камен древног сневача“.

Пре 145 година, група професора је у оквиру Гимназије, 1879. године, основала библиотеку и читаоницу за потребе грађана, па се ова година сматра годином оснивања нишке Народне библиотеке. Од тада библиотека успешно негује традицију, историју, културу нашег народа. Директорка Народне библиотеке у Нишу Соња Шуковић на свечаној академији нагласила је да улога библиотека поред културе, мора да буде и хуманост.

Она у темељу сажима вековима повлашћену географију, близину Константинове царске Медијане, а њеном називу је име једног од најзначајнијих српских писаца. Библиотека има дуг да, гради и упорно сабира, да сваку прилику преобрати у неприлику и да досегне до најдаљег, којој мерило, поред културе, мора да буде и хуманост. Књига и библиотека данас су скрајнути на маргину, али су маргине делови књиге где се записују суштинске ствари као опомене“ – рекла је Шуковић.

За живот Библиотеке су значајни нишки владика, Јероним Јовановић и писац, Стеван Сремац. Нишки владика, Јероним Јовановић,  13. маја 1894. године, тестаментом је завештао своју кућу с двориштем, новац и богату личну библиотеку за оснивање Јавне библиотеке, која је после дугог судског процеса свечано отворена 19. септембра 1904. године. Библиотека је 1906. године добила још једну значајну донацију, након изненадне смрти Стевана Сремца, његов брат, Јован Сремац, поклонио је целокупну пишчеву личну библиотеку Народној библиотеци.

Од свог оснивања када је на почетку имала 107 чланова, до данас скоро век и по касније када има више од 35.000 чланова, нишка Библиотека успешно негује традицију, историју, културу нашег народа, пратећи све савремене облике књижевног, стваралачког и научног повезивања и комуникације.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО