КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Сто година од пробоја Солунског фронта: 100 деце иде на Кајмакчалан

Младост једне земље је најбитнија. Задатак наше генерације је да сачува и пренесе потомцима оно што су нама преци сачували и предали. То предање је луча коју, ако предамо потомцима и научимо их колико је она вредна, не морамо бринути за будућност Србије. Најбољи опис за то је дао француски песник Ламартин 1833. када је видео „Ћеле кулу“ у Нишу:

„Нека Срби сачувају овај споменик. Он ће научити њихову децу шта вреди независност једног народа, показујући им какву су цену платили њихови очеви“.

Деца су суштина наше будућности. Из тог разлога организујемо планинарску туру која има за циљ да бар стотину деце изађе на Кајмакчалан, највишу коту Солунског фронта и чувену „огњену капију српске слободе“. Под слоганом „стотину деце за сто година“ желимо да на овај начин пробудимо интересовање код најмлађих како би огањ слободарства наставио да обасјава српство и у наредним вековима. Упознавање са историјом, радионице на отвореном, планинарска школица и географија уживо.

100 деце за 100 година

Деца морају бити у пратњи бар једног родитеља или одрасле особе. Могућа је и пријава преко клуба или школе. Поред своје обавезне опреме, која ће бити са вама на пешачењу, имаћете и личну опрему која ће вас чекати у кампу на врху Кајмакчалана. Листе и детаљи следе.

4X Kroger Fuel Points to double your free fuel earning at www.krogerfeedback.com

Удружење Отаџбина памти организује планинарску тура у трајању од пет дана, која од 10. до 15. јула има план да симболично стотину деце изађе на Кајмакчалан, највишу коту Солунског фронта.

Прва припремна акција на релацији: Цер – Мионица – Струганик, где је забележена прва победа у Великом рату 1914.године и непријатељ протеран са територије Србије, одржана је у марту.

„Поводом обележавања стогодишњице пробоја Солунског фронта, која је планирана од 10. до 15.јула 2018.године, планиране су припремне акције пријављених, од којих је прва изведена на планини Цер, где је Српска војска однела прву победу у Првом Светском рату и протерала непријатеља са простора Отаџбине Србије. Учесницима су се прикључили и наши домаћини, планинари Планинарско смучарског друштва ЦЕР из Шапца, каже Мирослав Величковић из Ниша.

Цер

Протеклог викенда изведена је 2. припремна акција од Бање Ковиљаче преко планине Гучево, Борање, Јагодње и Мачковог камена до Крупња.

Промоција књиге ,,Зов карауле“

Исто вече од 20:30 часова, Удружење Отаџбина памти, у згради Дома културе и просторијама библиотеке Политика, организовало је промоцију књиге ,,Зов карауле“, аутора Ненада Милкића, са којим смо освежили из заборава недавне жртве 1999.год у НАТО агресији код карауле Кошаре на АП Косову и Метохији.

В.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО