КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Симпозијум Ниш и Византија – 800 година српске државности

[templatic_dropcaps color=“color1″ letter=“Ш“] еснаесто окупљање византолога света у нашем граду око симпозијума „Ниш и Византија 16“, а уоквиру градске славе, одржаће се у знаку обележавања 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног. [/templatic_dropcaps]

Позивају се сви знанци и љубитељи наше славне средњовековне прошлости да својим присусвом увеличају овај велики јубилеја и дођу на отварање симпозијума које ће се догодити у Свечаној сали Универзитет у Нишу (зграда Бановине) 3. (субота) јуна у 17,30 часова.

Ове године Нишу је припала посебна част додељена од САНУ, која му је указала поверење да Нишки скуп буде централни српски научни скуп који је посвећен осамстогодишњици прве српске краљевине.

Зато ће Нишки скуп отворити подпреседник САНУ академик Љубомир Максимовић. Тиме се град Ниш нашао на путу реализације националног задатка, кога је, после 16 година успешне организације скупа „Ниш и Византија“, и достојан. Скуп ће почети са радом уз благослов Патријарха српског Господина Иринеја, док ће се  присутнима обратити градоначелник Дарко Булатовић и ректор проф. др Драган Антић. После промоције зборника Ниш и Византија 15 (др Јасмина Шаранац), планирана је пројекција научно-документарног филма „Освит Византије“.

О угледу и значају симпозијума најречитије говори податак да је своје учећшће ове године пријавило 64 научника из 13 земеља. Програм можете видети  на сајту „Ниш и Византија“.

Симпозијум „Ниш и Византија 16“ својим поднасловом „Римски венац православног краљевства – 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног“, има за циљ да нишку, српску и европску јавност подсети на најзначајнији догађај у историји српске државности, али и на узајамну повезаност и упућеност хришћанских народа и држава.

Пре 800 година, Србија је постала краљевина. То је прво српско краљевско крунисање круном пристиглом из Рима од римског папе Хонорија III. То се догодило у манастиру Жича 1217. године. У хијерархији европских, хришћанских владара, Стефан Првовенчани је изједначен са осталим краљевима и Србија је тако стекла пуни суверенитет. Додела папске круне, какве год биле намере, представља међународно правно признање Србије као независне државе.

800 година државне независности, је јубилеј са којим се ретко која држава може да подичи. Град Ниш је једини град у Србији који ће обележити овај значајан јубилеј.

М.Ракоција

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО