КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Ноћ музеја 2017 на југу Србије (комплетан програм)

XIV Ноћ музеја ће се одржати 20. маја 2017. године у 44 града и места у Србији, када ће посетиоци бити у прилици да прошетају музејима, галеријама и институцијама културе и уживају у премијерним изложбама и садржајима осмишљеним само за ту ноћ.

Од 17 часова па све до 1 иза поноћи исте вечери, поред Србије, шетаће посетиоци у 120 градова, 30 држава и 3.000 музеја у оквиру Европске Ноћи музеја.

Србија ће са 250 разноликих дешавања у 152 културне установе дати немерљив допринос Ноћи музеја са богатим програмима и у више градова на југу Србије: Нишу, Лесковцу, Власотинцу, Димитровграду, Сурдулици…

ПРОГРАМ НОЋ МУЗЕЈА 2017

Ниш

Отворена ризница музеја – Народни музеј Ниш (Николе Пашића 59)

Избор репрезентативних експоната из збирке Историја Уметности И Етнографске збирке.

Излажу се ремек дела српског сликарства из збирке Историја уметности: Паја Јовановић, Стеван Тодоровић, Ђорђе Крстић, Урош Кнежевић, Бета Вукановић, Влахо Буховац, Божа Илић, Леонид Шејка, Тодор Стевановић, Милан Коњовић, Мирослав Андјелковић, Милић Станковић….

„Част нам је позвати Вас – дух старог Ниша кроз позивнице“ – Историјски архив Ниш (Тврђава бб)

Из збирке од 1.390 позивница насталих у периоду од 1890. До 1940. године за ову изложбу издвојићемо стотинак најатрактивнијих, како бисмо и на овај начин дочарали и грађанству приближили дух старог Ниша са његовим вредносним и грађанским манирима.

Пола века-библиотека – Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ Ниш (Бановина, улаз са кеја)

зложба књига, фотографија, докумената и предмета који илуструју 50 година постојања и рада Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ из Ниша, као и пут који је прешла од оснивања до данас.

ТеатАрт Најт – Народно позориште Ниш (Синђелићев трг)

Цар, Театар бенд и костими у ноћи. Народно позориште у Нишу се, у години обележавањја 130 година постојања, прикључило манифестацији НОЋ МУЗЕЈА. Програм обухвата три сегмента, а то су: ИЗЛОЖБА ПОЗОРИШНЕ ФОТОГРАФИЈЕ Душана Митића Цара (фоаје Народног позоришта), ИЗЛОЖБА ПОЗОРИШНИХ КОСТИМА – избор Дејан Гоцић (фоаје Народног позоришта) и КОНЦЕРТ ТЕАТАР БЕНДА (плато испред Народног позоришта).

Изложба „Ентеријери 17“ – Грађевинско-архитектонски факултет (Александра Медведева 14)

И ове године организатори студентске Изложбе ЕНТЕРИЈЕРИ 17, Катедра Зграде за становање Грађевинско-архитектонског факултета, су припремили традиционалну студентску изложбу која ће бити приказана на манифестацији „НОЋ МУЗЕЈА“, која се одржава у више стотина градова у свету.

Здрава тврђава IX – изложба радова – Креативни клуб АБЦ (Летња позорница)

Здрава тврђава је програм еколошких радионица за децу предшколског узраста која се традиционално, ове године  девети пут, реализује у Нишу.

„Преплитања“ – Универзитет Метрополитан (Бул.Св.Цара Константина 80-86)

Медијана-Метрополитан АРТ: Дигитална уметност базирана на пикселизацији јавља се као логичан и природан след традиционалне технике мозаика и модерног колажа. Претапање и преплитање камених коцкица еволуирало је у дигиталну форму пикселизацију.

Ноћ уз добри, стари радио – Дописништво Радио Београда 2 у Нишу (Лоле Рибара 7а)

Видећете постављање предајника,фотографије познатих спикера и новинара, некадашњи  оркестар радија из кога је настао симфонијски оркестар у Нишу као и  познате личности које су гостовале или снимале прве плоче у радију.Поред фотографија биће изложени и експонати старе студијске аудио технике.Током изложбе емитоваће се наши прилози и емисије из фонотеке дописништва.

Ноћ биологије – Гимназија Светозар Марковић (Официрски дом на кеју, Орловића Павла 28)

Идеја манифестације Ноћ биологије је да науку, културу и оно што радимо и учимо у оквиру наше школе, свима на једноставан, приступачан и маштовит начин  приближимо и прикажемо кроз једноставне експерименте, презентације, играонице, квизове, кратке филмове, интерактивне радионице које осмишљавају наши ученици уз свесрдну помоћ професора, а које подразумевају активно укључивање посетилаца. Циљ нам је да приказивањем занимљивих научних  чињеница из биологије, прикажемо биологију као науку о животу што она у својој бити и јесте а тако и славимо живот у свим његовим облицима и лепоти.

„Краљевски топ – историја српске круне“ – УГ ФОРУМ АРТИСТИКУМ (од 20:00 часова у малој сали НКЦ-а)

Прво јавно приказивање филма награђеног „Златном Буклијом 2017″ у Великој плани, снимљеног поводом 200 година од смрти Вожда Карађорђа.

Хуманитарна изложба – Нишка рок сцена шездесетих – Балканрок (Двориште зграде Универзитета – Бановина)

Само неколико година после објављивања прве плоче Елвиса Прислија, нишки музичари почињу да свирају своје рокенрол композиције на игранкама које су током шездесетих и седамдесетих биле најпопуларнији вид забаве и дружења код тадашње омладине. Ти вокално-инструментални састави, како су тада називани бендови, вероватно нису били свесни да стварају историју и постају легенде нишког и југословенског рокенрола. Прву рокенрол плочу снимио је Перица Стојанчић 1963. године, а до краја деценије су исто учинили састави Шкољке и Далтони. У Ноћи музеја ће бити изложена прва издања ових плоча, као и фотографије бендова и исечци из новина. Посетиоци ће добровољним прилигом моћи да помогну лечње Миљане Ристић Станковић. Изложба ће бити одржана у дворишту зграде Универзитета. Сви експонати су део приватне колекције Драгана Аранђеловића.

Изложбе у Галерији АРТ55 – Галерија АРТ55 (Ћирила и Методија 17а)

Никола Антонов рођен је 1933. године у Нишу. Дипломирао на вајарском одсеку Академије ликовних уметности у Београду 1961. год. у класи Мише Поповића. Члан је УЛУС-а од 1963. године. Радио је као конзерватор у Народном музеју у Нишу. Његова дела се налазе у збиркама Народног музеја у Нишу, Галерије савремене ликовне уметности у Нишу, галерије „Замак културе“ у Врњачкој бањи и на јавном простору (парк у Врњачкој Бањи), Музеја савремене уметности у Новом Саду, уметничкој галерији Стари двор у Београду, Музеју историје Југославије, галерији СИВ, док је скулптура „Птице“ постављена у парку у Нишкој Бањи.

Грбовић Александра рођена је 1987. године у Београду.  Завршила Академији уметности у Новом Саду, департман ликовних уметности, одсек графике, у класи Зорана Тодовића. Дипломирала на мастер студију 2012. године на истој академији. Живи и ствара у Београду.

Изложба радова ученика – Уметничка школа (Првомајска 6)

Изложба радова ученика Уметничке школе Ниш (на изложби ће заинтересовани моћи да виде радове ученика са смерова дизајн ентеријера и индустријских производа, дизајн текстила, као и смерова ликовни техничар и графички дизајнер).

Изложбе ученичких радова – Школа моде и лепоте (Ген.Милојка Лешјанина 23)

Поставка изложбе ученичких радова из области дизајна, текстила и предмета цртања и сликања, изложба уметничких фотографија (радови ученика), модна ревија одевних предмета као и ревија фризура такође радова ученика.

Дечије ликовно стваралаштво: ,,Боје мог детињства” – Дечији центар (IX бригаде 10)

На ликовном конкурсу учествовале су Основне школе са територије града Ниша и околине.  Радови који учествују у конкурсу су подељени у четири категорије по разредима. Први и други разред, прва категорија, треци И цетврти  разред, друга категорија, пети И шести разред трећа категорија и седми и осми разред четврта категорија.

Уметничко стваралаштво – Атеље-галерија „Милица“ (7 јула 5а)

У жељи да одрзимо традицију и озивимо старе уметницке занате стварацемо и приблизицемо израду насих радова посетиоцима. Посетиоци би могли да виде сликање икона, руцно дуборезање, исписивање калиграфије у излозбеном простору. Стварање уметницких дела пратице духовна музика.

Изложба слика Неде Веселиновић Шукетовић „Град” – Галерија Шуклетовић (ТЦ Душанов Базар, кула, локал 25)

Изложба слика насталих током 2016 године на тему „Град”


Лесковац

Изложба старинских употребних предмета за домаћинство – Центар за економику домаћинства „Даница Вуксановић” (Партизанска 7)

Експонати представљају старе предмете којима су се људи служили у ближој и даљој прошлости нашег краја.

„Матине” (К’о некад у пет) – Народна библиотека Радоје Домановић (Булевар Ослобођења 61)

„Мале” културне револуције проистекле су у готово свим областима културе. Значајна година за културну револуцију у нашем граду је 1922.година када је основано лесковачко Соколоско друштва. Из лесковачког Соколског друштва до тридесетих година XX века у нашем граду формирана су многа културна и спорстска удружења.

Приредба на Лесковачком дијалекту – Етно Музеј Лесковац (Слободана Пенезића 7)

Ученици ОШ,, Јосиф Костић “ из Лесковца са учитељицом Јованом Цакић.


Власотинце

Ноћ музеја у Власотинцу – Културни центар (Авноја 1)

Ноћ музеја у Власотинцу организоваће Културни центар Власотинце у цијем саставу је и Завичајни музеј у сарадњи са предшколском установом, основним и средњим сколама, КУД-ом „Синиша Јанић“ из Власотинца и другим установама и организацијама где це свако себе представити на најбољи нацин. Програм це обухватити излозбе, промоције, дечји колажни програм, перформанс, представе, пројекције филмова.


Димитровград

Стваралачки свет Тање Ђорђевић – Народна библиуотека „Детко Петров“ Димитровград (Сутјеска 14)

Изложба садржи 70 слика рађених техником пастела и темпере и компјутерски обрађених фотографија.


Сурдулица

Цртамо, штрикамо, сликамо… – Сурдулички културни центар (Омладинска 1)

Цртамо, штрикамо, сликамо… интеракција са посетиоцима у атељеу Сурдуличког кутурног центра.

Више детаље можете видети на сајту „Ноћ музеја“.

Редакција „Слово југа“

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО