КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

54. НИШКИ САЈАМ КЊИГА са крилатицом ПОХВАЛА КЊИЗИ

Нишки 54. Сајам књига почиње данас у хали Чаир где ће се представити око 70 издавачких кућа и око 80 стрипских излагача, најавио је директор Нишког културног центра Срђан Савић. Он је рекао на конференцији за новинаре да ће програм бити комплекснији и богатији.

Ту је било речи и о плакату сајма који је од појединаца на друштвеним мрежама окарактерисан као споран. На плакату се види кафански сто на коме се налазе књиге, чашица ракије и флаша пива на коме пише „Књишко“, а дизајн боце је идентичан Нишком пиву. Реч је о кафани „Бисер“ у Нишу где је, на пример, наш велики писац, Зоран Ћирић за време рата 1999. године, написао роман „Прислушкивање“.

Термин „споран“ се у ствари односи на то да ли приличи да се књига пореди са кафаном, а где је притом слоган манифестације „Похвала књизи“.

Савић је одбацио критику званичног плаката овогодишњег Сајма, на којем су књиге фотографисане на кафанском столу, с чашицом ракије и флашом пива на којој пише „Књишко“.

Инсистирање на конвенционалности води у том правцу да онда критикујете некога да је исти из године у годину, а када направите нешто што представља другачију врсту интерпретације на задату тему, онда се појављују критичари који сматрају да треба остати у оквирима конвенционалности“, истакао рекао је Савић и додао да „друштвене мреже постоје да би људи слободно рекли оно што мисле“.

По речима директора Нишког културног центра, кафана јесте дала значајан допринос развоју књижевности и културе у Србији и споменуо је на пример Скадарлију у Београду, у чијим кафанама су некада писци налазили инспирацију за своја дела.

Крајем 19. и почетком 20. века књижевни живот у кафанама био је веома жив и интригантан. У кафани је практично основана ‘Политика’, организоване су (у кафанама) позоришне и прве филмске пројекције“, рекао је Савић.

Он је додао да је и дан данас „кафански амбијент карактеристичан за одређене писце“, те не сматра да је садржина плаката „нешто посебно проблематична“.

Сајам књига у Нишу трајаће до 29. новембра, уз промоције књига, књижевне сусрете и други програм.

Цена појединачне улазнице је 120 динара, цена групних улазница је 50 динара, а такозвана библиофилска карта која важи за све сајамске дане, кошта 400 динара.

М.С.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО