КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Сима Бунић – занатлија који је постао глумачка легенда

Крајем 19. и почетком 20. века, путујућа позоришта била су изузетно популарна. Ниш, као центар јужне Србије, имао је неколико таквих позоришта, али и бројне мајсторе глуме који су у њима радили. Међу њима се истакао Сима Бунић, чији је рад оставио неизбрисив траг на нишкој и српској позоришној сцени.

Велика улога у кратком комаду, штампано издање „Слово југа“ број 42, стр 4 / Сима Бунић (1882-1914)

Сима Бунић рођен је 1882. године у Лесковцу као син угледног занатлије и трговца. У својим раним годинама, Бунић је изучавао занат у радњи свог оца. Међутим, судбина је имала другачије планове за њега. Део времена проведеног у Београду, Сима је искористио за посете позоришту, стварање познанстава, па чак и статирање у представама. Након времена проведеног у Народном позоришту, Бунић је почео да ради у путујућем позоришту Србадија, под управом Димитрија Нишлића, где се посветио декорацији сценографије и као реквизитер.

Након различитих ангажмана у путујућим позориштима широм Србије, Бунић се придружио нишком позоришту Синђелић, а затим и групи Љубомира Рајичића Чврге. Убрзо након тога, био је део трупа Драгољуба Симића и Јована Стојчевића. У једном периоду 1908. године, Бунић је заједно са својом супругом Кајом био део путујућег позоришта Тоша Јовановић под управом Михаила Лазића.

Најуспешнији Бунићеви комади су: Дочек краља Милана у Лесковцу, Статус кво, Незвани гост и Нишлијка.

Ипак, главна улога у нишком позоришном животу несумњиво припада Сими Бунићу. Његов рад пре и након оснивања позоришта Трифковић оставио је неизбрисив траг на нишкој, али и српској позоришној сцени. Бунић је био истакнути глумац и редитељ, а његова харизма и талент привлачили су публику широм Србије.

Трајни печат Симе Бунића на нишкој позоришној сцени

Сима Бунић, занатлија који је постао глумачка легенда, одиграо је велику улогу у развоју нишког и српског позоришта. Његов таленат, посвећеност и неуморни рад на сцени и иза ње, остаће упамћени као пример успешне каријере једног глумца из тог времена.

Током његовог глумачког пута, позориште је доживело велику експанзију, како у Нишу, тако и у читавој Србији. Позоришна уметност је у то време била један од главних начина забаве, али и начин на који су људи добијали информације о свету око себе. Сима Бунић је, својим радом, утицао на то да се позориште професионализује, а да глумци добију статус који су заслужили.

Сима Бунић је био и веома активан у позоришној продукцији, као особа која је дизајнирала и осликавала сценографије. Заједно са својом супругом, која је исто тако била веома талентована у овом послу, Сима Бунић је путовао из града у град, са једног краја Србије на други, делећи своје знање и вештине са младим глумцима који су покушавали да успеју на позоришној сцени.

Глумци Српског позоришта „Заједница” Фото П. Савић, Ваљево

Путујуће позориште „Заједница

Након година лутања од једног позоришта до другог, Сима Бунић је 1909. године ступио у путујуће позориште Заједница под управом Михаила Лазића Млађег, које се одвојило од нишког позоришта Синђелић. Иако је историја овог позоришта била кратка, јер се трупа растурила већ почетком 1910. године, у августу исте године, трупа се поново окупља, а сада је управа припала тројици глумаца – Радомиру Павловићу, Николи Тодоровићу и Сими Бунићу.

Нову трупу Заједница су основали у Врњачкој Бањи, почели са радом у Крагујевцу, а потом су кренули на турнеју широм Србије.

Најпознатији комад Симе Бунића је Зона Замфирова, рађена по приповеци Стевана Сремца. Велики успех ове Бунићеве драматизације, огледа се у томе што је комад извођен деценијама након Првог, али и Другог светског рата.

Оснивање позоришта „Трифковић

Године 1912. донета је Уредба о путничким дружинама која је омогућила оснивање пет путујућих позоришта у Србији. Једно од тих позоришта, Трифковић, са седиштем у Нишу, основао је управо Сима Бунић. Ово позориште је покривало области јужне Србије, укључујући градове као што су Пирот, Лесковац, Врање, Власотинце, Бела Паланка и Прокупље.

Сима Бунић је као управник позоришта Трифковић остао на челу трупе до 1914. године, када је умро у Београду. Иако је ова улога била релативно кратка, Бунић је своји радом оставо уписан у позоришни живот Ниша. Репертоар овог позоришта чинили су успешни комади, укључујући и оне које је сам написао, са темама из Ниша и околине, али и представе рађене на основу великих дела страних писаца попут Шекспира.

Оснивање повлашћеног путујућег позоришта Трифковић и његов репертоар, који је обухватао и комаде са патриотским и темама из нишке околине, био је Бунићев значајан допринос српској култури. Иако је преминуо пре него што је позориште Трифковић постало добро познато у читавој земљи, његово име ће заувек остати упамћено у историји српског позоришта.

Позориште Трифковић се у великој мери ослањало на дела Сима Бунића, те су тако у првој сезони извођене представе попут Зоне Замфирове, Војводе Глигора, Војводе Бране, Једне ноћи у харему, Отуђена крв, чак и по неколико пута.

Ф.К. / Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО