КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Маестро Аца Ђорђевић: Легенда српске режије

Александар Ђорђевић, познатији као Маестро Аца Ђорђевић, оставио је неизбрисив траг у три веома значајне области као што су позориште, телевизија и филм. Човек који је режирао неке од најбољих и најпопуларнијих ТВ серија на овим просторима, оставио је низ култних филмова уз које су генерације одрастале, а своје име златним словима уписао је у историју не само филма и телевизије, већ и културе нашег народа. Након завршене Позоришне академије у Београду, у класи Хуга Клајна, Ђорђевић је редитељски занат почео да „бруси” у Нишу 1952. године. Провео је девет сјајних сезона у Нишком народном позоришту. Након одласка из Ниша, 1961. године, Аца Ђорђевић добија стални ангажман у Радио-телевизији Београд.

Прва клапа на снимању „Повратка отписаних“ 1976. г. (слика РТС)

У свету уметности и културе, име Александра Ђорђевића заузима посебно место као једног од најзначајнијих српских редитеља. Рођен 1924. године у Суботици, овај мултиталентовани уметник оставио је неизбрисив траг у три области – позоришту, телевизији и филму.

Почетак Ђорђевићеве редитељске каријере везан је за Ниш, где је радио у Народном позоришту и стекао драгоцено искуство у области позоришне режије. У Нишком народном позоришту, Маестро је провео девет сјајних сезона. Његов рад у позоришту остаће заувек упамћен по бројним представама заснованим на драмама познатих српских писаца попут Данила Киша, Душка Радовића, Синише Ковачевића и многих других. Колеге са којима је сарађивао током година, истичу да је овај период био кључан за његов каснији успех.

Из Ниша у Београд – Ђорђевићев пут ка легендарној каријери

Каријера Аце Ђорђевића је трајала дуги низ година и прошла кроз многе фазе, а он је увек био у току са актуелним трендовима и успевао да их имплементира у свој рад. Један од кључних момената у његовој каријери била је телевизија, где је режирао неке од најпознатијих серија на овим просторима.

Прва серија коју је режирао била је Леваци из 1970. године, а након тога је уследио низ култних остварења попут Мајстора, Отписаних, Повратка отписаних, Балкан експреса, Породичног блага, Срећних људи, Бољег живота и Врућег ветра. Његова серија Отписани је постала незаобилазан део српске културе и симбол отпора према тоталитаризму.

Са снимања „Повратка отписаних“: Александар Ђорђевић, Драган Николић и Павле Вуисић (слика РТС)

Током своје каријере на телевизији, Аца Ђорђевић је остварио сарадњу са многим познатим глумцима и глумицама, који су касније постали иконе српског филма и позоришта. Многи од њих су откривени управо захваљујући Ђорђевићевом осећају за таленат и његовој жељи да сваком пружи шансу.

Наслеђе и сећања: Живот и дело Аца Ђорђевића остају вечни у срцима људи

Упркос томе што је већ много година прошло од тренутка када је последњи пут режирао представу, Маестро и даље остаје инспирација многим уметницима у Србији. Његова дела и данас су присутна у нашим животима. Његово наслеђе живи кроз уметност и културу, а његови доприноси српској култури учинили су га великим именом не само у нашој земљи, већ и у свету.

Аца Ђорђевић је преминуо 2005. године, али његово дело и дан данас остају као један од највећих доприноса српској култури.

Ф.К. / Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО