КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

In Memoriam: Живот и каријера Танасија Узуновића – глумца који је обележио српску позорницу, телевизију и филм

Танасије Узуновић је био познати глумац у филмовима, ТВ серијама и позоришту. Рођен је у Нишу 24. септембра 1942. године у породици Узуновић. Његов прадеда Таско је био војник под Милошем Обреновићем у рату за ослобођење јужне и источне Србије 1877/78. године. Танасије је завршио основну и средњу уметничку школу у Нишу, након чега је постао члан аматерског позоришта. Иако је желео да буде сликар, на крају се ипак одлучио за глуму и уписао се на Академију за позориште, филм и телевизију у Београду.

ТВ серија „Мој рођак са села“ (РТС)

Танасије је прво радио у Југословенском драмском позоришту, а касније је прешао у Народно позориште у Београду, у којем је провео већи део своје каријере. У пензију је отишао 2005. године, али је и даље био активан у позоришту, на филму и телевизији.

Играо је у преко сто позоришних представа: „Дервиш и смрт“, „Комедија“, „Муке са слободом“, „Невјеста од вјетра“, „Три сестре“, „Велика драма“, „Зечји насип“ и друге.

ТВ серија „Мој рођак са села“ (РТС)

Дебитовао је на телевизији 1967. у драми „Ох, дивљино“, а на филму у делу „Кораци кроз маглу“ Жоржа Скригина исте године. Његова прва велика улога била је у филму „Јад“ Кирила Ценовског (1975), након чега је играо у филмовима „Девојачки мост“ Миомира Микија Стаменковића (1976) и „Тренер“ Пурише Ђорђевића (1978). Постао је познат по улози Фукса у серији „Отписани“ Александра Ђорђевића. Касније је играо у филмовима као што су „Човек кога треба убити“ Вељка Булајића (1979), „Лагер Ниш“ Миомира Микија Стаменковића (1987) и серији „Вук Караџић“ Ђорђа Кадијевића. Његова улога у филму „Бој на Косову“ Здравка Шотре (1989) као Монаха Герасима, као и улога Пироћанца Дудеа у серији „Сабирни центар“ Горана Марковића (1989) су такође запажене. Касније је добио одличне критике за улогу Пере Зелембађа у ТВ драми „Први пут с оцем на јутрење“ (1992) и за улогу Људевита Вуличевића у серији „Алекса Шантић“. Након дуге паузе, вратио се на сцену у ТВ серији „Мој рођак са села“ Марка Маринковића (2008) као деда Рајко, а 2008. године је играо и негативца Драгана Гагулића у ТВ серији „Горки плодови“.

Танасије је такође био наратор у серијалу „Историја Ниша“, који је емитован на програму РТС почетком 2020. године. У серијалу од петнаест епизода, са нишким ауторима је описао богату историју Ниша од праисторије до данас.

Танасије Узуновић је био цењени и поштовани уметник и оставио је велики траг у свету филма, позоришта и телевизије. Преминуо је у Београду 10. марта 2023. године.

СЈД / И.М.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО