КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Сабље Илије Бирчанина, војводе Путника и војводе Живојина Мишића само неки од експоната на изложби Војног музеја

У Дому Војске Србије у Нишу поводом Дана државности, отворена је изложба Војног музеја под називом „Србија кроз време – 220 година државности“. Ове године се обележава и 145. година Војног музеја, а посетиоци ће моћи да виде значајне експонате од времена Османлија па до данас. Турске сабље, сабље Илије Бирчанина, војводе Путника и војводе Живојина Мишића само су неки од ретко излаганих експоната на изложби.

Србија има богату историју а Војни музеј негује ту историју, како војске тако и историју нашег народа. Историчар Горан Милосављевић каже да ова изложба Војног музеја говори много о историји Србије, која је специфична историја једне борбе за слободу народа и слободу човека.

Од 1804. до 1815. године народ је страдао у српској револуцији, то је била једна социјална револуција која обележава почетак 19. века и која се уткала у Сретењски устав који такође данас обележавамо. Сретењски устав је потпуно специфичан документ који је био неприхватљив у то време јер је говорио о слободама човека, укидању ропства које је тада још било присутно у већем делу света. Србија је била међу првим земљама на чију су територију могли да кроче сви као слободни грађани.“ – рекао је Милосављевић.

Идеја изложбе је како каже виши кустос војног музеја Вук Обрадовић, представљање задњих 220 година од почетка борбе за нову и модерну српску државу. Војни музеј је покушао да издвоји оне најзначајније моменте.

То су пре свега Први у Други српски устанак, ратови за ослобођење, Балкански рат, Први и Други светски рат као и борба против НАТО агресора. Изложене су и разне заставе под којима се српски народ борио за своју слободу, као што су прве војводске заставе које су урађене у Сремским Карловцима и поклањане вођама Првог српског устанка. Пуковске заставе њих 51, никад нису заробљене од непријатеља.“ – закључује Обрадовић.

Изложба у Дому Војске биће отворена до 15. марта.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО