КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Прве називе улице су добиле у време династије Обреновића

Тргови града су његово срце. Улице једног града су жиле куцавице. Улице града су жива ризница традиције. Њихова имена чувају и овековечују хероје наше борбене историје и културне баштине уопште.

Промоција књиге „Улице и тргови града Ниша“ је данас, 22.маја, од 18 сати, у сали Нишког културног центра (Станоја Бунушевца бб).

О књизи ће говорити: Новица Ранђеловић, председник Удружења стваралаца Ниша „Цар Константин“, Љубиша Соколовић, рецензент књиге и аутори књиге: Живојин Станисављевић и Милан Димитријевић.

Библиотечки је регистрована у својству енциклопедије улица. Састављена је на основу најбољих књига и извора пошто су до сада сви феномени назива улица објашњени са разних страна и остављени до краја.

Панорама улица садржи 1463 улице до 22. августа прошле године. Садржи 13 тргова, 16 булевара, 3 кеја и остатак су улице и улични прилази.

Највећи број назива улица потиче из историје народа (око 700), затим из географске науке (око 400), из шест грана уметности (око 200), а док је из области политике, образовања, религије и др. (око 150).

Књига садржи урбанистичке планове града за последњих 140 година као и план улица по квартовима, као водич за упоређивања топонима на земљишту у граду.

Највећи број нишких улица носе називе по значајним личностима из разних области делатности: образовања, науке и културе, уметности, филозофије, религије, права и економије, математике, физике и хемије, здравства, природних наука, географије, историје, политике, привредних делатности, одбране и војске земље. Највише их је из географије и НОБ-а, а затим из области науке и културе, уметности и политике, а најмање из привредних делатности

Аутори су дали преглед историјских промена назива улица од турске окупације, затим истоветне или сличне називе улица, знамиљивости у називима улица и прописе којим држава уређује ову област уназад до данашњих дана.

Књига садржи 296 страна, са 90 литерарних и других извора и са преко 500 фотографија.

Мр ек. Милан Димитријевић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО