КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

За обнову катедрале Нотр Дам у Паризу послужиће видео игра

Програмери видео игре „Assassin’s Creed Unity“ из француске фирме „Ubisoft Entertainment SA“, урадили су највернију компијутерску анимацију Нотр Дама, на основу које катедрала може бити реконструисана до најмањег детаља.

Катедрала Нотр Дам у видео игри „Асасинс Крид Јунити“

У пожару који је 15. априла ове године букнуо у катедрали Нотр Дам у Паризу причињена је велика штета на једном од историјских симбола Париза и Француске. У ватри која се брзо ширила у потпуности су изгорели дрвени кров и кула катедрале, а плафон од камена успео је да спречи већу штету у унутрашњости објекта. Срећом, већина уметничких дела и реликвија је била премештена због радова на реконструкцији који су били у току.

Изградња чувене Нотр Дам катедрале почела је 1163. године

Две масивне куле завршене су око 1245. али зграда није завршена у потпуности све до почетка 14. века. Централни торањ подигнут је у 19. веку. Величина и лепота катедрале чине је најлепшом црквом у Паризу коју годишње посети више милиона туриста.

Катедрала је до данашњих дана успешно преживела Француску револуцију, Први и Други светски рат, а у 21. веку уследила је борба са ватреном стихијом. Ватрогасцима је требало више од 12 сати како би пожар био у потпуности угашен.

Видео игра у унутрашњости катедрале Нотр Дам

Одмах након катастрофе француски председник Емануел Макрон и званичници најавили су обнову катедрале. Донације новчаних средстава за обнову пристижу из целог света и већ је обезбеђена много већа свота новаца од потребне. Сада је потребно прикупити податке о њеном изгледу пре пожара и занимљиво је да фанатастичан извор информација представља видео игра.

Наиме, француска компанија за израду видео игара Убисофт 2014. године направила је видео игру Assassin’s Creed Unity (Асасинс Крид Јунити) која би могла да послужи у обнављању катедрале.

Програмери су за игру користили 3Д мапе конструкције унутрашњости и спољашности објекта

Дизајнери видео игре су више од годину дана проучавали изглед и садржаје катедрале како би створили њену што прецизнију верзију у игри. Помоћница уметничког директора из Убисофта Каролина Мијус објаснила је како су за припрему графике коришћени архитектонски нацрти, историјске књиге и интернет истраживања, али и разговори са људима, да би слике свих детаља могле да се споје у једну велику слагалицу конструкције славног Нотр Дама. Она је са поносом истакла да су у видео игри прецизно и верно урађени и детаљи као што су спектакуларни витражи од делова стакла различитих боја на којима су приказани библијски и значајни догађаји из француске историје.

Стручњаци тврде да скоро 90% 3Д садржаја из ове видео игре одговара њеном изгледу у стварности и да је дигитална верзија катедрале од виталног значаја за обнову грађевине старе 850 година.

Поред ове видео игре у обнови катедрале могли би да послуже и други истраживачки пројекти, као што су 3Д ласерске мапе цркве, са скенираним детаљима, које је израдио покојни истроричар уметности Ендру Талон.

(словојуга.срб, М.И.)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО