КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Ово је 6 чудесних Теслиних проналазака који никада нису направљени

„Изгледа да сам одувек био испред свог времена“, рекао је једном Никола Тесла. Док је правио прве пионирске кораке ка радију, телевизији, мотору, роботици и електричној енергији – укључујући технологију наизменичне струје која се широко користи данас – он је предложио и више чудесних идеја, а ових шест Теслиних визија још увек нису направљене.

Земљотрес машина

Године 1893. Тесла је патентирао механички осцилатор на парни погон који би при великим брзинама производио струју. Међутим, годинама након патентирања овог проналаска, Тесла је у једном интервју рекао да је једна верзија осцилатора довољно снажна да изазове земљотрес.

То је једном и покушао у својој лабораторији у Њујорку. Тесла је непрестано појачавао снагу док се нису чуле пукотине и осетило подрхтавање тла. Како је тада сам рекао: „Ја сам зграбио чекић и сломио машину“, а својим помоћницима је рекао да остану мирни и кажу полицији да је то био земљотрес.

Камера за снимање мисли

Тесла је веровао да би било могуће фотографисати мисли. Једном приликом новинарима је изјавио: „Убеђен сам да се слике формиране у мислима рефлектују на саму мрежњачу ока, па се тако могу снимити одговарајућом камером“.

Тесла је веровао да ако би успео да мисли рефлектује на вештачку мрежњачу и пројектује слику на екран, могао да прочита сваку мисао коју има нека особа: „Ако се ово може направити, онда ће се мисли сваке особе јасно рефлектовати на екран“, рекао је Тесла, „и на тај начин се свака мисао може прочитати. Тада би наши умови били као отворене књиге“.

Теслин план никада није постао стварност, али научници још увек проучавају вид и истражују могућност постојања машине која чита мисли.

Бежична енергија

Године 1901. Тесла је обезбедио 150.000 долара да би изградио Варденклифски торањ, познат и као Теслин торањ, који је био експериментална бежична преносна станица за пренос порука, телефонију и обавештавање бродова на мору.

Тесла је желео да свој торањ прилагоди како би омогућио бежичну испоруку енергије, верујући да би могао да пренесе милионе волти електричне енергије кроз ваздух. Многи тврде да су Теслу тада намерно спречили у остварењу ове идеје, јер су финансијери одбили да доделе додатна средства за његову грандиозну идеју, тако да је Тесла овај пројекат напустио 1906. године, а Варденклифски торањ је демонтиран 1917. године.

Вештачки плимски талас

Инжињери и физичари веровали су да би моћ науке могла бити искоришћена како би спречила рат. Године 1907. Њу Јорк Ворлд је извештавао о још једној од Теслиних војних иновација у којој би бежична телеграфија покренула детонације високих експлозива на мору како би се произвели таласи толико огромни да би преплавили читаву непријатељску флоту. Новине су известиле да ће вештачки плимски талас „учинити морнарице бескорисним као папирнатим бродовима у кади“.

Суперсонични авион на електрични погон

Од времена када је био дечак, Тесла је био фасциниран идејом летења. Комбинујући своје знање о електротехничком и машинском инжењерству, почео је размишљати више о авијацији након пропасти Варденклифа. У чланку ревије Реконструкције из 1919. године Тесла је говорио о свом раду на развоју суперсоничног авиона који би путовао осам миља изнад површине Земље и генерисао брзину којом би путници могли путовати између Њујорка и Лондона за три сата.

Тесла је замислио да се авион напаја електричном енергијом која се бежично преноси, елиминишући потребу за авионима за пренос горива: „Снабдевање је практично неограничено, јер велики број електрана може снабдевати енергијом ваздушне саобраћајнице, баш као што се возови на стазама сада снабдевају електричном енергијом кроз шине или жице„, рекао је Тесла у овом чланку.

Зрак смрти

Теслин креативни ум наставио је да осмишља нове идеје чак и пред сам крај живота. На 78. рођендан, Тесла је рекао за Њујорк тајмс да је дошао до свог најважнијег проналаска, који би „уништио милионске војске“.

Војно оружје које ће убрзати честице живе 48 пута већом брзином од брзине звука унутар вакумске коморе и пуцати „зрак“ кроз слободан ваздух, са таквом огромном енергијом која ће разорити флоту од 10.000 непријатељских авиона на удаљености од 250 миља.

Иако су га новине назвале „зраком смрти“, Тесла је веровао да је то „зрак мира“ који би спречавао нападе авиона и инвазије војске и спасио би милионе живота делујући као невидљиви кинески зид, само милион пута непробојнији.

Тесла је понудио своје оружје многим владама, укључујући и Сједињене Државе, али једина земља која је показала интересовање био је Совјетски Савез, који је 1939. године извршио делимични тест.

(Slovojuga.rs, Д.И.)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО