КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

У земљи Србији има свега што је човеку потребно

Бертрандон де ла Брокијер (Bertrandon de la Broquière – на француском) био је бургунијски путописац и чиновник на двору Филипа III Доброг, војводе Бургундије. Он је између 1432. и 1433. пропутовао Блиски исток, Малу Азију и Балканско полуострво.

Две деценије касније на захтев свога сизерена Филипа Доброг, саставио је књигу о своме путовању под насловом Le Voyage d’Outre-Mer (Путовање преко мора).

Његово дело сматра се значајним историјским извором за дешавања на широком простору који је описао, а пре свега за османска освајања.

Преко Софије, Брокијер се упутио за Пирот, за који каже да је била мала, неутврђена варош на реци Нишави. Даље је наставио према Нишу, који су, како Брокијер каже, oсманске чете заузеле и разрушиле пет година раније.

За Ниш каже да се налазио у лепом крају у којем расте доста пиринча. На десет дана пута од Једрена и недалеко од Ниша, стигао је у Крушевац, који је такође био под османском влашћу. Варош је била малена али добро утврђена.

После преласка Мораве, Бертрандон се нашао у земљи српског деспота. За моравску долину каже да је лепа и добро насељена.

Затим је наставио пут кроз шуме и долине, тешким шумским путевима, који су такође по његовим речима, били веома добро насељени и богати. Брокијер закључује да у земљи Србији има свега што је човеку потребно.

(словојуга.срб)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО