КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Одржан симпозијум „Ниш и Византија“: Европа и Балкан под Константиновим знаком

Симпозијум „Ниш и Византија“ одржан је овог викенда у свечаној сали нишког Универзитета, обележавајући 22. годину ове престижне научне манифестације. Под насловом „Европа и Балкан под Константиновим знаком“, овогодишњи симпозијум окупио је бројне стручњаке и истраживаче из различитих области.

Током три дана трајања, од трећег до петог јуна, учесници су имали прилику да се упусте у интердисциплинарну размену знања и идеја о везама између Ниша и Византије, као и о утицају византијске цивилизације на Европу и Балкан.

Симпозијум је уводним говором отворио др Миша Ракоција. Он је нагласио важност овог научног скупа као платформе за проучавање богате историјске везе између Ниша и Византије, те истакао значај Константина Великог у формирању идентитета овог региона.

Након уводног говора др Ракоције, присутни су имали част да чују Његово Преосвештенство Епископа нишког г. Арсенија, који је благословио рад овог значајног научног скупа. Епископ Арсеније је нагласио духовну димензију везе између Ниша и Византије, истакавши да је ова манифестација не само прилика за академску размену, већ и за очување и промовисање духовне баштине овог региона.

Симпозијум „Ниш и Византија“ наставља да привлачи пажњу научне заједнице и стручне јавности, те је постао важан форум за истраживање и дискусију о везама између два значајна историјска ентитета. Учесници су представили своје радове и истраживања, проширујући знање о овим темама и доприносећи бољем разумевању прошлости и њеног утицаја на садашњост.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО