КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Обележена 213. годишњица боја на Чегру

Бој на Чегру, који се одиграо 31. маја 1809. године, представља један од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка. Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, упркос херојског отпора нису успели да остваре победу у овом боју који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку.

Обележена 213. годишњица боја на Чегру

Борећи се против надмоћнијег противника српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа.

У организацији ресорног сектора Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, у име Владе Републике Србије и у сарадњи са градом Нишом, обележена је 213.годишњица боја на Чегру, на дан одржавања ове историјске битке, 31.маја, у Спомен комплексу Чегар.

Обележена 213. годишњица боја на Чегру (Фото: ГО Пантелеј)

Венце су положити званичници Владе РС, Министарства одбране и Војске Србије, Нишавског Управног округа, Града Ниша, Полицијске управе Ниш, Српско-руског хуманитарног центра, Градске општине Пантелеј и Општине Свилајнац, представници Удружења потомака из Свилајнца и Ниша, СУБНОР-а и других удружења грађана.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО